0apuntes_bloc1_i_2 Patatabrava

Páginas: 11 (2584 palabras) Publicado: 10 de noviembre de 2015

Unitat 01 La perspectiva sobre la societat

S'ha de tindre en compte que no es pot fer opinió personal i vigilar amb els prejudicis al hora de fer sociologia. El anàlisis científic no fa moral.

Tots els fenòmens influeixen en l'entorn social:
- Problema individual
- Problema social.
- Problema sociològic

Problema individual
Es produeix en el nivell de la subjectivitat de l'individu i en elàmbit de les seves relacions immediates amb altri. Son problemes que afecten al seu jo, i aquelles zones ben delimitades de la seva vida social de les quals ell és conscient de manera personal i directa.
L'explicació i la resolució del problemes depenen en realitat de la unitat biogràfica que és l'individu, i del ser entorn immediat és a dit, del marc social en el quan tenen lloc la sevaexperiència personal i, en certa mesura, la seva activitat intencionada.

Problema social
Els problemes socials es refereixen a qüestions que van més enllà d'aquest entorn immediat de l'individu, i més enllà de l'àmbit de la seva vida privada. Són problemes relacionats amb l'organització d'una multiplicitat d'entorns institucional i les seves interrelacions. Es un problema col·lectiu i un afer públic.Sovint no hi ha pas acord sobre quin és exactament el valor ni aquests interessos, ni tans sols sobre què és en realitat.
Les regulacions morals de la nostra societat, ens diu el que és correcte i incorrecte, el que està bé i malament. Ens permet defensar i protegit la nostra realitat.

Problemàtica sociològica
No es tant el de saber perquè hi ha coses que van malament des del punt de vista delsneguits particulars d'un ciutadà, de les autoritats o dels mitjans de comunicació.
Arribar a entendre com funciona del tot, quins són els pressupòsits en els quals es recolza i a través de quins mitjans es manté travat. Connectar coses que d'entrada no estan connectades.
La problemàtica sociològica és sempre de la comprensió de fets que s'esdevenen en la seva globalitat. És a dir, tenir en compte elconjunt de relacions que intervenen i constitueixen aquell fet.

Problemàtica fonamental
- No és la delinqüència, sinó la llei.
- No és el divorci, sinó el matrimoni.
- No és la revolució sinó el govern.

Dimensions de la perspectiva sociològica: L'atur
Problema individual: M'han fet fora de la feina sense raons.
Problema social: La nova reforma laboral fa que ens facin fora més fàcilment.Problemàtica sociològica: Quines característiques té el mercat? Quines relacions de poder s'estableixen entre el comprador i el venedor de la força de treball? Quan es comença a parlar de l'atur? Quines son les causes de l'atur a la nostra societat?


Dimensions de la perspectiva sociològica
- Parcial: No es universal. Fins i tot ni tan sols es imprescindible, des del punt de vista de la sevanecessitat universal. Hi ha força societats que existeixen sense la sociologia. Es tracta d'un coneixement universal.
Alhora, en el si d'occident no és l'única que pot donar respostes davant dels esdeveniments socials que vivim. Hi ha d'altres formes de coneixement que també donen respostes de forma força diferent al coneixement científic.
Allò que diferència l'angle en el qual ens situem a l'hora decontemplar la realitat. Ens formulen preguntes diferents davant d'aquesta realitat. Son preguntes que vinculem els fenòmens de forma global.

La sociologia té una perspectiva crítica
Es una perspectiva crítica, i ho és en el sentit que no es conforma amb aquelles explicacions de la realitat que semblen evidents a primera vista. Les coses no són el que semblen o les aparences enganyen.
En la vidasocial hi ha determinades definicions de la situació que es tendeixen a imposar com a inqüestionables, son les concepcions oficials de la realitat. Una perspectiva crítica en la sociologia s'interessa tant per les concepcions oficials com per les no oficials de la realitat. Perquè allò que busca és mirar d'entendre quins grups, i en nom de quins interessos volen imposar com oficials ls seves...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 0examen_2 Patatabrava
  • 0resposta_test_2 Patatabrava
  • 0el_tercer_estado Patatabrava
  • 0examen_derecho_mercantil Patatabrava
  • 0tabla_resumen_protozoos_y_helmintos_trematodos_ Patatabrava
  • 02__practica Patatabrava
  • 0practica_4 Patatabrava
  • 0tema_2 Patatabrava

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS