0resum_resum_fonaments

Páginas: 36 (8914 palabras) Publicado: 10 de octubre de 2015
MÒDUL 1: EL COM I EL PERQUÈ DE LA PSICOLOGIA SOCIAL

Dues perspectives: PSP / PSS


PSS: Psique i societat no són independents que s’influeixen, sinó que són un tot.


Antecedents: Vico i significats compartits
Giambattista Vico s.XVIII (filòsof italià). Segons Vico, les societats presenten una dimensió històrica. Societats presenten un carácter construït (són un producte purament humà).Investiga sobretot sobre les significacions compartides.


Psicologia social a Europa s. XIX. (segona meitat)
Individu – aspectes innats conductes socials
Col·lectivitats – aspectos culturals conductes socials

Psicologia social als EUA
Manté preocupació per fenòmens individuals. Això donarà lloc a PSP-influirà en psicologia social d’altres llocs.
PSS (propera plantejaments de Wundt). circumscrita aàmbit de sociologia perquè no assoleix la mateixa difusió que l’anterior.
PSP s’acosta a PSS i desenvolupa la tercera via que intenta superar la divisió disciplinar: PSC(restitueix a la dimensió social el paper fonamental del llenguatge en la construcció de fonòmens psicològics).

Temes fundacionals: instints socials, imitació, suggestió i fenòmens col·lectius
.
Instints: 2a meitat s. XIX.Influència de Darwin. Psicologia intenta explicar conducta humana segons els instints socials per analogia amb altres espècies.
Instint gregari: les persones busquen companyia dels semblants.
Instint agressiu: dóna resposta a hostilitat interpersonal i intergrupal.
Instint altruista: solidaritat. Busquen l’explicació de fenòmens socials segons les característiques innates de les persones.Imitació: aprenentatges socials.

Suggestió: l’adult passa a tenir un rol actiu i el nen un rol passiu. Inducció, és a dir que el que rep no és conscient. Com la societat imposa les pautes d’actuació socialment establertes. Alfred Binet- influència social.

Fenòmens col·lectius: interès per produccions col·lectives dels pobles. Wundt (psicologia dels pobles). Més tard, en els primers interaccionalistessimbòlics.
preocupació per la conducta de les masses. Le Bon - despersonalització de les masses

Grans orientacions teòriques de la psicología social

Interaccionisme simbòlic: George Herbert Mead. PSS. Començament sXX. 3 premisses:
Important els significats, la interpretació subjective d’un fet
Interacció social, en la creació de significats
Caràcter actiu de les persones en elaborarsignificats. Significats negociats.

Socioconductisme: PSP. Estudiar comportaments observables i explicar-los amb fets observables. Conductista. Watson – obj. Psicología. Predir conducta. Amb exp. Prèvia, establim relacions d’estímul-resposta.

Orientació Psicoanalítica: PSP. Inspirat en Freud. Freud va desenvolupar análisis psicosocials sobre constitució de grups socials, relacions interpersonals ilideratge.
Gestalt Theory i sociocognitivisme. PSP. Analitza l’impacte dels factors socials en mecanismes i resultats de l’activitat intel·lectiva.És difícil analityzar sense atribuir significats.
Socioconstructivisme: Psic social constructivista. El món s’e3ntén a través d’artefactes. Interpretació subjectiva de la realitat. El llenguatge! Anthony Giddens: Marc social – Activitats (influencia mútua).Podem canviar-nos a nosaltres mateixos, canviant el costums.
Utilitat psicología: Dicotomia entre investigació bàsica i investigació aplicada. En ciències socials aquesta diferenciació no és fàcil. Kurt Lewin: a través de la intervenció activa en la resolució de problemes pràctics, es poden constituir determinats coneixements teòrics. Incita els psicòlegs en involucrar-se en la resolució dedeterminats problemes socials.
Intervenció en els problemes socials
La psicología intenta intervenir en la realitat i resoldre problemes, així comresoldre els conflictes entre grups diferents.La competició entre grups cohesiona el grup però crea més enfrontaments entre grups.
Metes supraordenades (Muzafer Sherif): per trencar clima de friccions entre grups, proposar metes que cap grup pugui...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS