1. QUIN ORIGEN TÉNEN SEGONS NIETSZCHE ELS VALORS MORALS COM “BO” I QUINS SEGONS ELS PSICÒLEGS ANGLESOS?

Páginas: 5 (1102 palabras) Publicado: 4 de julio de 2014
1. QUIN ORIGEN TÉNEN SEGONS NIETSZCHE ELS VALORS MORALS COM “BO” I QUINS SEGONS ELS PSICÒLEGS ANGLESOS?

La tesi dels psicòlegs anglesos és: El concepte “bo” van establir-lo els que sortien beneficiats per les accions desinteressades o no-egoistes d’altres persones. Com que en treien un profit deien que eren “bones” i, amb el pas del temps, aquesta mena d’accionsvan quedar establertes com a bones en si mateixes.

Abans els psicòlegs anglesos expliquen l'origen del concepte de bo en les accions no egoistes. A més, estableixen l'origen de la moral en mecanismes cecs i estúpids com el costum, l'oblit i l'error. Consideren que originàriament les accions que no eren egoistes van ser anomenades "bones" per aquells qui eren afavorits per aquestes accions,perquè els eren útils. Més tard es va oblidar el seu origen, però el costum d'anomenar-les bones va conduir a prendre-les com a coses bones en elles mateixes.

Nietszche pensa que el valor moral de “BO” s’origina en la diferencia que estableixen els nobles, els poderosro, com superiors , que al gaudir d’una posició i d’uns sentiments superiors s’estableixen per ells mateix el ser bons,que les seues accions i obres siguen bones, etc…, així doncs seguidament i en conseqüència s’adjudiquen el dret de crear els valors i d’anomenar-los d’una manera determinada.

Nietzsche aporta dos arguments per desqualificar aquesta interpretació de l’origen dels termes morals:
a. Els conceptes morals (i, en general, tot el llenguatge) no són creats pels febles, pels qui se’n beneficien deles accions desinteressades dels senyors, sinó tot el contrari, són els nobles, els senyors els qui creen i fixen el significat dels termes i dels valors morals. I als senyors no els importa el “profit”, no actuen fent càlculs de beneficis, aquesta és la forma de pensar del ramat, que identifica “moral” amb “generositat” i amb “falta d’egoisme”, però el pensament aristocràtic es basa en el poder,el domini, l’afirmació d’un mateix, el sentiment
o pathos de distància respecte a la massa, al poble.
b. D’altra banda, la tesi dels psicòlegs anglesos és absurda ja que sosté que hauríem oblidat l’origen de la “bondat” moral, o sigui, que aquesta provenia d’obtenir un benefici o utilitat, però mai oblidem allò que ens és útil! El que sí s’ha oblidat, ressalta Nietzsche, és com sent i pensal’esperit noble, la superioritat i distància que sent respecte al poble. Aquesta forma de pensar ha estat eliminada pel prejudici democràtic, com ho palesen les anàlisis dels psicòlegs anglesos.

DIFERÈNCIES ENTRE NIETSZHE I ELS PSICÒLEGS ANGLESOS

1. PENSAMENT AHISTÒRIC: en la justificació i les explicacions que utilitzen no es seguisen criteris de raó, tot al contrari es basen en criterisd’hàbits, de fer les coses com sempre, d’utilitat, etc.. el que fa que es caiga en errors i arguments buits de raó.
Es necessari crear una historia de la moral partint de la veritat, no de aproximacions o supostos falsos.

2. . D’ON VENEN ELS CONCEPTES MORALS: Els conceptes morals (i, en general, tot el llenguatge) no són creats pels febles, pels qui se’n beneficien de les accionsdesinteressades dels senyors, sinó tot el contrari, són els nobles, els senyors els qui creen i fixen el significat dels termes i dels valors morals. I als senyors no els importa el “profit”, no actuen fent càlculs de beneficis, aquesta és la forma de pensar del ramat, que identifica “moral” amb “generositat” i amb “falta d’egoisme”, però el pensament aristocràtic es basa en el poder, el domini, l’afirmaciód’un mateix, el sentiment o pathos de distància respecte a la massa, al poble.
D’altra banda, la tesi dels psicòlegs anglesos és absurda ja que sosté que hauríem oblidat l’origen de la “bondat” moral, o sigui, que aquesta provenia d’obtenir un benefici o utilitat, però mai oblidem allò que ens és útil!
El que sí s’ha oblidat, ressalta Nietzsche, és com sent i pensa l’esperit noble, la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 30 ELS FILOSOFS MES IMPORTANTS SEGONS LA BBC
  • QUÈ SÓN ELS VALORS
  • La negació de l’holocaust quins són els límits de la intervenció legítima de l’estat segons aquesta doctrina? èmfasi en el...
  • EL VERB I ELS SEUS COMPLEMENTS Catala 1
  • La Vegetació I Els Sóls
  • origen de la desigualtat entre els homes
  • Els filòsofs i la música
  • Les plantes i els fongs

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS