1

Páginas: 13 (3115 palabras) Publicado: 18 de marzo de 2015
LLIÇÓ 11: LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL
 
1. LA GUERRA I EL SEU LLEGAT
La I Guerra Mundial marca el gran trencament entre el s. XIX i el s. XX. L’economia de final del s. XIX es caracteritzava pel predomini polític i econòmic d’Europa sobre el món, el bon funcionament del sistema de pagaments internacional, basat en l’or i centrat a Londres.
Després de la guerra, la situació anterior, va serimpossible a causa de les distorsions que la guerra havia provocat en la producció i en el comerç i per les reivindicacions dels obrers i soldats que havien fet i patit la guerra. El retorn al patró or va ser difícil i va comportar un funcionament del sistema de pagaments internacional molt deficient; es va produir a més una reducció de la llibertat de moviments dels factors treball i capital, així comde les mercaderies, mentre l’estat assumia un paper important en la presa de decisions econòmiques. La guerra va representar la fi de la supremacia europea sobre el món: els EEUU van passar a ser clarament la primera potència mundial.
1.1. Els orígens de l’enfrontament armat
Les causes de la guerra van ser a la vegada polítiques i econòmiques. Els principals punts de conflicte van ser l’ocupaciódels darrers espais colonials i la formació d’imperis econòmics, a les colònies o en altres zones d’economia endarrerida, com l’Amèrica del Sud o l’Orient Pròxim.
A Europa, els problemes principals eren provocats pels enfrontaments entre els imperis alemany, rus, austríac i turc; i, dins de cadascun d’ells, entre el grup dominant i els pobles sotmesos.
Des del punt de vista econòmic, l’augment dela producció i sobretot de la productivitat que feia possible l’adopció de les innovacions de la II Revolució Tecnològica va provocar una lluita pels mercats mundials.
Rivalitats encreuades van donar lloc als dos bàndols que van entrar en el conflicte: els imperis centrals (alemany i austro-hongarès) van comptar amb l’ajuda de Turquia i Bulgària; per l’altra banda, la de GranBretanya, França i Rússia es va veure reforçada al darrer moment per Itàlia i va comptar després amb l’ajuda militar i econòmica dels EEUU i també amb Romania, Portugal i Grècia i el Japó, que cobejava les possessions alemanyes al Pacífic.
El convenciment de que la guerra era indefugible va fer incrementar fortament a tots els països les despeses de defensa; tot i que el conflicte va ser evitat com amínim tres vegades quan semblava imminent, no ho va poder ser després de l’assassinat del príncep hereu d’Àustria-Hongria a Sarajevo, a mans d’un terrorista nacionalista serbi va provocar la declaració de guerra d’Àustria a Sèrbia (1914); a continuació la resta de països van anar entrant en el conflicte.
1.2. Característiques de la guerra
La I Guerra Mundial (juliol de 1914- novembre de 1919) va seruna guerra diferent a les anteriors: va ser la primera guerra industrial. L’armament usat era en part nou, molt més potent i destructiu i afectava molt més la població civil.
Una segona característica és la importància de l’economia: la guerra no es va decidir per raons militars, sinó econòmiques. Els problemes econòmics inherents a la guerra eren dos: el finançament i l’abastament. El primertindria pesades conseqüències, que no es van posar però de manifest fins després del conflicte. L’abastament va ser la principal preocupació durant la guerra: abastament propi d’armament i d’aliments i, a la vegada, entrebancs per l’abastament de l’enemic; en aquest aspecte van tenir gran importància el bloqueig dels ports alemanys i la represàlia alemanya en forma de guerra submarina. La preocupacióper l’abastament va obligar a una creixent intervenció del govern en l’economia per a incrementar la producció d’armament i mitjans de transport.
2. LES CONSEQÜÈNCIES DEL CONFLICTE
La guerra va durar quatre anys i va significar la mobilització de 65 milions de combatents: només la disminució de la producció i de la renda que aquest fet representava, més la producció destinada a la destrucció...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • EL RECICLAJE 1 1 1 1
  • Trinidad 1+1+1=1
  • BIBLIOGRAFIA DE PETER DRUCKER 1 1 1 1 1 1 1
  • Depreciaciones 1 1 1
  • El párrafo 1 1 1
  • FACTORING 1 1 1
  • desarrolloplacenta 1 1 1
  • ACTIVIDAD 1 1 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS