1

Páginas: 3 (651 palabras) Publicado: 12 de octubre de 2015
Explica en quina mesura el context sociopolític dels anys posteriors a la Guerra Civil fins als anys 70 ha condicionat la producció narrativa de l’època.

Amb l’acabament de la Guerra Civil, lasocietat valenciana eixia perdedora d’una guerra, empobrida, amb els quadres dirigents eliminats pels empresonaments, la mort, l’exili i el silenci. La cultura catalana havia deixat d’existirmomentàniament: proscripció de la llengua als àmbits familiars, i prohibició d’organismes culturals i literaris. El vendaval del 36-39, sí que posava en crisi la societat valenciana sencera, però, com diu JoanFuster:

No hi havia tingut les conseqüències rudes que des d’un determinat angle, va tenir al principat i a les Balears. No s’esfondrava un món enyorable perquè aquest món no havia arribat aperfilar-se.

La novel.la és un gènere majoritari que reclama unes inversions econòmiques considerables i que necessita, per a la seua difusió, una propaganda que la faça arribar al públic. El resultatde la guerra provocà el col.lapse radical de les relacions entre els diversos elements inherents a la produccció narrativa. D’ací que la història de la novel.la catalana de postguerra haja estat lahistòria d’una represa a tres nivells: autors, editors i lectors.
Els crítics han parlat del doble exili de l’intel.lectual en català en la postguerra:l’exterior de qui es veu obligat a deixar la seuaterra i l’interior de qui veu tallades les vies de comunicació i reclòs en cercles tancats i privats. Obligats per les cicumstàncies a falsejar dates, utilitzar psedònims o publicar des de l’estranger.L’activitat editorial catalana en el terreny de la novel.la topà amb un obstacle bàsic: la censura. Fins als anys cinquanta no aparegueren col.leccions dedicades al gènere novel.lístic; fins als anysseixanta el panorama novel.lístic és dominat per dues editorials: Selecta i Aymà. També Moll(Mallorca), Torre(València) i Albertí(Barcelona). Però el seu ressò fou escàs, ja que trobaven moltes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • EL RECICLAJE 1 1 1 1
  • Trinidad 1+1+1=1
  • BIBLIOGRAFIA DE PETER DRUCKER 1 1 1 1 1 1 1
  • Depreciaciones 1 1 1
  • El párrafo 1 1 1
  • FACTORING 1 1 1
  • desarrolloplacenta 1 1 1
  • ACTIVIDAD 1 1 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS