1984

Páginas: 8 (1969 palabras) Publicado: 22 de mayo de 2010
1984
(Nineteen Eighty Four)

Desprès dels comentaris i recomanacions de llibres que s’han anat fent al fòrum, he recordat un llibre que vaig llegir fa uns anys i que casi tenia a l’oblit. Les sensacions que em va provocar la lectura d’aquesta novel•la, no van ser precisament de plaer, tot al contrari, encara recordo que en més d’una ocasió em vaig sentir molt incomoda i estranya,però suposo que aquests sentiments contradictoris i pertorbadors són els que van fer que la trobés brillant. Per tant aquest treball va dedicat a aquesta inquietant obra, que es mereix tots els meus respectes.
Es tracta de l’última obra de George Orwell, escrita l’any 1948, Orwell de nacionalitat Britànica, va néixer a Bengala l’any 1903, on el seu pare treballava en l’administració colonialbritànica.
Al tornar a Anglaterra, el van enviar a estudiar a Eton (el més aristocràtic de les escoles angleses). Potser com a reacció a que l’eduquessin per sobre de la seva posició social, va intentar viure per sota d’ella. En comtes d’anar a Oxford o Cambridge, va servir a la policia britànica de Birmània, però descontent amb els mètodes administratius i repressius anglesos va deixar el cos, i va estaruna temporada vivint a França i Anglaterra. Allà mentres provava sort com escriptor, es va disfressar de vagabund per descobrir com era la vida des de sota. D’aquesta investigació personal van sortir les seves obres "Sin blanca por Londres y París" i "Días Birmanos", publicats al 1933 i 1934, respectivament, tres anys abans de que Orwell, ideològicament compromès amb l’esquerra, acudís a Espanyaper participar a la guerra civil, a favor de la república, ferit a Barcelona, escriu "Homenatge a Catalunya", el llibre que relata les seves experiències a Espanya, que va ser refusat per els seus editors d’Anglaterra i Estats Units per ser massa crític dels comunistes.
Tant a "Dentro de la ballena" com en "El león y el unicornio", publicats respectivament al 1940 i al 1941, Orwell manifesta unafe optimista en l’emancipació humana i en el paper del proletariat com a principal subjecte històric emancipador. Però el que viu a Barcelona l’any 1937, l'assassinat de Trotski, la visió del stalinisme i una depressió total produïda pels bombardejos de Londres i l’organització burocràtica de l’esforç de guerra i de la reconstrucció a partir de 1945, proporcionen el nou talent amb que Orwellescriu dos de les més brillants mostres del pessimisme de l’esquerra literària.
"Rebelión en la granja" (1945), que és un atac literari directe, en clau de sàtira, llençat contra el règim soviètic. Llibre que és una condemna estricta del stalinisme, i de l’expressió d’un pessimisme profund sobre la possibilitat d’emancipació.
Fruit d’aquest mateix pessimisme sorgeix "1984", que juntament amb "Unmundo feliç" formen un dels clàssics de la literatura de ficció sociològica futurista. Aquesta obra és la seva captació intuïtiva de la banda irracional del totalitarisme (el sacrifici humà, la crueltat un final en sí, el culte a un cap al que se l’hi concedeixen atributs divins).
Un protagonista que troba la llibertat breument en l’amor, que amb les seves anotacions a llapis fetes al seu quadernvell, s’aparta d’un llenguatge perversament dissenyat a la vegada per la hipocresia, la distorsió i el control mental, que alterna entre l’esperança i el convenciment de que res canviarà, de que res no pot canviar.
Explica la història d’un home, l’últim home d’Europa que encara és crític amb el seu entorn i no desisteix en defensar la seva autonomia de pensament davant el totalitarisme. Narra com unhome pot ser destruït, perquè està fet de carn i ossos, però també d’identitat, d’auto respecte i d’una certa dignitat humana, Winston Smith, el protagonista de la novel•la, és un funcionari del Ministeri de la Veritat, el seu treball consisteix en corregir dades històriques perquè sempre estiguin en harmonia amb la doctrina del partit, del qual les seves consignes són:
La guerra és la pau....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 1984
  • 1984
  • 1984
  • 1984
  • 1984
  • 1984
  • 1984
  • 1984

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS