1a etapa RESTAURACIÓ 1874-1898

Páginas: 5 (1096 palabras) Publicado: 7 de enero de 2015
El catalanisme polític
Durant la primera fase de la Restauració, es va anar construint un nou catalanisme. Es va manifestar com una manera difusa d’entendre el país, expressada bàsicament pels intel·lectuals. 2 idees bàsiques:
-Progrés (federalisme) –Tradició (carlisme)
3 factors molt importants:
La Reneixensa/ El grup catòlic del setmanari de Vic “La veu de Montserrat”/ Els federalsencapçalats per Valentí Almirall.
Formació del catalanisme polític
Dècada dels 80, Valentí Almirall impulsa aquest moviment catalanista a adoptar formes polítiques.
Va fundar el primer el diari català, “el diari català”, impulsa la primera organització cultural i alhora política; el Centre Català, Organitza els dos primers congressos catalanistes.
L’any 1887, els elements més conservadorsd’aquest Centre Català, com Àngel Guimerà o Lluis Domènech funden el seu propi partit; La lliga de Catalunya. Van enviar un missatge a la Reina Regent. Llavors es van integrar a la Lliga Regionalista.
EL CATALANISME CONSERVADOR
Neix un catalanisme vinculat al catolicisme. Una part molt important de l’Església Catòlica busca cercar un espai dins el liberalisme més conservador. I per aquesta raó, elvigatanisme fou impulsat per bona part dels membres de les institucions eclesiàstiques de la ciutat de Vic.
Dóna un òrgan de premsa: La Veu de Montserrat . També fan la Restauració del monestir de Ripoll entre altre altres coses.
El vigatanisme entroncà amb Torras i Bages futur bisbe de Vic, qui publicà un llibre el 1892 La tradició catalana. Ell planteja una alternativa catòlica i conservador ondefensa tres postulats:
-Refús a tot plantejament revolucionari. / Retorn a l’Edat Mitjana com a època idealitzada / Una estratègia allunyada de la via política per regenerar Catalunya.
LA UNIÓ CATALANISTA
1891, es crea la Unió catalanista amb voluntat de ser una federació de tots els grups, centres i publicacions catalanistes. Tenia objectius com propaga les idees regionalistes i la realitzaciód’un programa comú per a tots els grups catalanistes
Aquest model triomfa, gràcies a la burgesia catalana i conservador + el suport massiu de la Catalunya Rural. Això fa que que es fixin més en Catalunya com a òrgan important per si sol que no pas en la fixació d’un organització descentralitzada d’Espanya. Però hi ha friccions dintre del grup sobre si La Unió ha de ser o no un partit políticque s’hagi de presentar a les eleccions. Un dels seus primers actes són les Bases de Manresa.
Des de llavors el govern va iniciar una repressió contra el catalanisme amb l’excusa que era un perill per a la Unitat Espanyola i comencen a dir que som separatistes.
L’EVOLUCIÓ DEL MOVIMENT OBRER
Després del Sexenni Revolucionari, els obrers i els camperols estan decepcionats per la confiançadonada en els partits republicans i d’esquerra. Les seves organitzacions es divideixen en dos corrents: Marxistes i Anarquistes. El 1883 però es crea una organització suposadament de caràcter anarquista que es diu LA MANO NEGRA aleshores les autoritats andaluses atribueixen un munt d’assassinats en els anarquistes i fou l’excusa perfecte per perseguir-lo.
També hi havia una greu falta de preocupació iuna gran falta de intransigència. El 1877, el 72,5% de la població espanyola era analfabeta. Els intel·lectuals creen la Institución Libre de Enseñanza. I la intransigència es pot detectar per culpa de les condicions de vida dels obrers.
EL MOVIMENT OBRER D’INSPIRACIÓ MARXISTA
2 de maig de 1879 es fundà clandestinament el PSOE, presidit per Pablo Iglesias. El 1888, coincidint amb l’ExposicióUniversal de Barcelona, aprofiten per fer el seu primer congrés. Pocs dies després que la UGT neixes. Aquest sindicat respon el model de sindicat de masses on englobava tots els sectors de la producció i s’organitzava en seccions d’ofici a cada localitat. No era dependent del partit polític però si que estava vinculat.
Al 1890 el socialisme incorpora 2 idees:
-Creació de les cases del poble...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'Època De La Restauració Borbònica (1875-1898)
  • Segona Etapa De La Restauració
  • Planificacion De ACTIVIDADeS 1A Etapa
  • quimica 1a etapa lll
  • Tema 11. La crisi del sistema de la restauració (1898
  • La restauració monàrquica
  • La restauració monàrquica (1875
  • Restauració borbònica (1875-1898)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS