2ª Guerra Mundial

Páginas: 6 (1494 palabras) Publicado: 18 de enero de 2015
2ª GUERRA MUNDIAL (1939-1945)

2ª Guerra Mundial: comença al setembre del 1939 amb la invasió de Polònia per part d’Alemanya, iniciant un procés final consegüent de l’expansionisme dels règims totalitaris feixistes. És una guerra total perquè la seva afectació arriba a tots els àmbits (socials, polítics, culturals, econòmics,..) i mobilitza a 110 milions d’homes i més o menys van morir uns40-65 milions de morts. El cost material va ser 935 milions de $. El concepte fa referència a que es mobilitzen tots els recursos disponibles i a que la població civil no es va poder escapar.
Feixisme: apareix a Europa entre les dues guerres mundials (1919-1939). És un moviment social i polític de ideologia totalitària, agressiva (antipacifista) i anticomunista (antidemocràtica), dirigit per uncabdill carismàtic que sedueix les masses i arriba al poder instaurant una dictadura. Les dues dictadures feixistes més importants han estat: el feixisme italià i el nazisme alemany. El concepte prové de “Fasci Italiani di Combattimento”, un grup creat per Benito Mussolini a l’any 1918.
Nazisme o nacional sindicalisme: concepte que prové del NSDAP (partit polític nazi alemany). És un partit que apartir d’un moment determinat serà dirigit per Adolf Hitler de 1933 a 1945 de forma absoluta, individual. Defensa o representa unes idees racistes ultraconservadores en el sentit totalitari, encara que es presenta a les eleccions i adopta un posat democràtic. Quan arriba al poder el que fa es carregar-se la democràcia i implantar l’absolutisme o totalitarisme. Aparentment el nazisme és democràticperò a la pràctica es totalitarisme. Neix d’un moviment nacional dirigit per Mussolini.
Fets importants: 10 de maig (Capitulació d’Alemanya), 2 de setembre (Capitulació del Japó). 6-9 d’agost (bombes atòmiques d’Hiroshima el dia 6 i a Nagasaki el dia 9).
Causes de la Guerra
1. Crisi econòmica dels anys 30 (Crac 1929)
Crac de 1929: la fallida de la borsa perjudica a les empreses i els bancsinverteixen en borsa, els inversos particulars molts d’ells són deutors de crèdits que no podran tornar i en aquests moments d’incertesa l’estalviador retira els dipòsits del banc i això provoca que els bancs esgoten líquidesa que provoca la crisi bancària (no hi ha més préstecs ni a consumidors ni a productors) i sense ajudes les fàbriques tanquen i augmenta l’atur.
Gran depressió (crisi delsanys 30): s’inicia partir de la Borsa de NY (Crac borsari, 1929). La crisi als EUA es crea a partir d’una fallida de la banca que provoca una crisi empresarial que també provoca un augment de l’atur. Les conseqüències internacionals són: la retirada d’inversions americanes i la baixada de preus mundials, per lo tant, la crisi s’estèn per tot el món i s’estimula l’aparició dels règims totalitaris.Llavors es busquen les solucions a la crisi: als EUA des de 1932 Roosevelt aplicarà el New Deal les teories keynesianes (requereixen l’intervenció i direcció estatal en matèria econòmica i la prosperitat depèn de la inversió i no de l’estalvi).

2. Expansionisme d’Alemanya, Itàlia i Japó (Estats totalitaris implantant una política agressiva)

3. Feblesa diplomàtica de les democràcies occidentals(Tractat de Versalles)

Tractat de Versalles: reuneix els caps d’estat vencedors en una trobada que estan: Wilson, Clemenceau, Lloyd George i Orlando. Sobre els vençuts cau el pes de reparar els danys de la guerra sobre tota Europa i a més haurà de cedir el territori reivindicat pels vençuts. Alemanya a la Pau de Versalles està obligada a cedir territoris i reduir l’exercit.

4. Fracàs de laSocietat de Nacions (invasió de Polònia)

5. L’Alemanya nazi

L’ascens dels nazis al poder va ser el 1919 amb la República de Weimar que va durar fins el 1933. El 1919 va haver una crisi econòmica (inflació), al 1924 va sorgir el Pla Dawes, seguidament surt un creixement econòmic i al 1929 la crisi.

El partit nazi (NSDAP) el dirigien Anton Drexler i Adolf Hitler que van implantar la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Postguerra 2ª guerra mundial
  • 2ª guerra mundial
  • La 2ª Guerra Mundial
  • 2ª guerra mundial
  • 2ª guerra mundial
  • 2ª Guerra Mundial en el Pacifico
  • 2ª guerra mundial
  • 2ª guerra mundial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS