20% Coto 80% Suor

Páginas: 7 (1737 palabras) Publicado: 15 de enero de 2013
20% cotó, 80% suor

Aquest documental, a través de la vida econòmica del cotó —cultivat, filat, teixit, confeccionat i venut— vol visualitzar les causes històriques de les desigualtats.
L'autor, en referència al seu darrer treball, ha escrit:
“Massa sovint hi ha qui es pensa que els pobres són gent maleïda i poc responsable, que no se'n sortiran mai sols, pobrets, i que per això elsgovernants i poderosos del món, que són molt més rics, potents, civilitzats i democràtics proposen Objectius de Desenvolupament del mil·lenni per poder fer algun tipus de caritat o ajuda més o menys paternalista sense voluntat de canviar res ni voler saber massa les causes de tanta pobresa i de tant menyspreu. Perquè les causes ens portarien a descobrir un complex sistema d'explotació sobre el qual esbasa el nostre desenvolupament. L'occident ric té un deute amb la resta del món, inclosos els exclosos de casa nostra. Un deute que es va generar amb la conquesta de les Amèriques, i va continuar amb l'esclavisme, més tard amb la colonització i va creixent amb la dominació i especulació econòmica globalitzada actual.
El cotó, en totes i cadascunes de les fases de la seva vida econòmica –cultivat,filat, teixit, confeccionat i venut- és un bon exemple d'aquesta estratègia secular basada en el lucre i en l'acceptació de que uns pocs (20 %) puguin fer tant de mal a tanta gent (80 %). Aquest documental vol ser una petita història de les mil històries sobre aquesta vergonyosa indignitat.”

ACTIVITAT:

Després d’haver visualitzat el documental (recorda que si cal està penjat al Moodle),reflexiona i respon les preguntes següents:


1.- Enumera quins són els set germans protagonistes del conte i relaciona’ls amb el moment històric que representen. (germans/fet històric/lloc geogràfic)
Abdulay: Es troba en l'actualitat a l'Àfrica.
Samba: Està situat entre el 1400 i el 1650 a Perú , on va tindre lloc la colonotzacio del Espanyols a les ameriques.
Yero: Esta situat entre el 1700i el 1850 a Anglaterra, on la gent va anant abandonant els camps per anar a les indústries de les grans ciutats.
Pate: Està situat entre el 1789 i el 1918 a Catalunya, on algunes persones van emmigrar a Cuba en busca de riqueses i alguns en van tornar molt rics. En aquell temps també va succeir la guerra civil nord-americana la qual va comportar la abstinencia de producció de cotó.
Njobbo: Estàsituat entre el 1800 i el 1947 a l'Índia, on els anglesos van imposar el cultiu massiu de cotó i la prohibicio de les màquines de fila, de manera que així els anglesos compraven a preus rídiculs el cotó, el filaven a les seves fàbriques i després el tornaven a l'Índia amb preus molt abussius.
Delo: Està situat entre el 1920 i el 2008 a Estats Units, on van fer traslladar totes les fabriques quetenien a països molt pobres en busca de mà d'obra barata, i graciès a les grans ajudes del gobern Americà, Estats Units es el principal exportador de coto. La història també està situada entre el 1992 i el 2008 a Nicaragua, on si van instala grans zones franques lliures d'impostos on la mà d'obra es molt barata.
Hammadi: Està situat entre el 1700 i el 2008 a Xina, on hi va haber una grandevallada de la indústria per culpa de la mecanització de les fàbriques europees i americanes pero després en busca de mà d'obra barata s'ha anat recuperant fins a ser dels principals productors.

2.- Com és el procés d’elaboració del cotó que explica l’Abdulay? A qui ven el cotó? Quants diners li queden per a ell i la família? Qui es beneficia de la seva feina?
Primer els habitans del poblat esreparteixen les terres segons els guanys del passat any. Despres ha de comprar tot el material que necessita per cultivar el coto a l'empresa Sodefitex i per acabar ven tot el cotó que ha produit a aquesta empresa. Li queden 87,74€ per la feina de mig any. S'en beneficia l'empresa que fa d'intermediari.

2.- Explica què o qui és:

- Fons Monetari internacional: És l'organització internacional...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • curva de 80-20
  • metodo Pareto o 20
  • ensayo EL PRINCIPIO 80/20
  • La Regla 80/20
  • Pareto 80/20
  • ensayo de la ley 80 20
  • Curva 80-20
  • calidad 80/20

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS