2n Catalanisme

Páginas: 3 (626 palabras) Publicado: 10 de mayo de 2015
1900
Apareix el setmanari modernista Joventut. Fundació del R.C.D.Espanyol.
1901
Fundació de la Lliga Regionalista. Triomf electoral del catalanisme: victòria dels "quatre presidents". Arriba aCatalunya A.Lerroux, enviat pel govern, per fer una política demagògica obrera i antinacionalista. Fundació de l'Escola Moderna.. Els sots feréstecs, de R. Casellas. Associació Wagneriana.
1903
Elogi dela paraula, de J.Maragall.
1904
El rei visita Barcelona. Escissió de la Lliga Regionalista. Atemptat contra Maura a Barcelona. Aparició de El Poble Català.
1905
Incidents (assalt a la redacció) de LaVeu de Catalunya i Cu-Cut.. Comencen les obres del Palau de la Música Catalana, de Lluís Domènech i Montaner.
1906
Constitució de Solidaritat Catalana. La Pedrera, d'A.Gaudí. La nacionalitat catalana,d'E.Prat de la Riba. Els fruits saborosos, de J.Carner. Glosari, d'E.d'Ors. I Congrés Internacional de la Llengua Catalana. Apareix a Barcelona El Mundo Deportivo.
1907
Victòria electoral deSolidaritat Catalana. Elecció de Prat de la Riba com a president de la Diputació de Barcelona (març). Fundació de Solidaritat Obrera. Fundació de l'Institut d'Estudis Catalans. S.Rusiñol escriu L'auca delsenyor Esteve.
1908
Derrota electoral de Solidaritat Catalana i victòria lerrouxista.
1909
Setmana Tràgica (juliol): vaga general i insurrecció popular, en protesta contra la guerra del Marroc.Severíssima repressió militar.
1910
Fundació de la Unió Federal Nacionalista Republicana (UFNR).
1911
Comença l'etapa d'elaboració de la llei de mancomunitats provincials a les Corts de Madrid (fins al 1914). LaBen Plantada, d'E.d'Ors.
1913
Aprovació de les Normes Ortogràfiques de l'Institut d'Estudis Catalans. Primer Congrés de Metges de Llengua Catalana.
1914
Constitució de la Mancomunitat de Catalunyasota la presidència d'E.Prat de la Riba. Pacte de Sant Gervasi: aliança electoral Partit Republicà Radical i UFNR (pacte entre lerrouxistes i republicans catalanistes). Escissió a la UFNR i creació...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resums 2n batx catalanisme
  • El catalanisme
  • Catalanisme
  • Catalanisme
  • Catalanisme
  • Catalanisme
  • catalanisme
  • CATALANISME

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS