2na guerra mundial

Páginas: 5 (1112 palabras) Publicado: 21 de mayo de 2015

INTRODUCCIÓ
Durant les primeres dècades del s.XX hi ha una sèrie de conflictes bèl·lics que no tenen res a veure unes amb les altres però unides entre sí. En primer lloc tenim Japó que envaeix a Xina, també el Regne Unit ataca França. Aprofitant aquest moment Alemanya aliada amb Itàlia envaeix el Regne Unit i França. Alemanya també ataca a la URSS. Aquest conjunt de fenòmens donen lloc a la 2naguerra mundial.
Aquesta comença l’1 de setembre de 1939 i acaba el 9 de setembre de 1945.
Espanya no va entrar en la 2na guerra mundial perquè acabava de sortir de la guerra civil espanyola, seguint les ordres de Hitler que va advertia a Franco.

1. CAUSES
Les causes de l’inici de la 2na guerra mundial són les dues següents:
El Tractat de Versalles de 1919 va ser un intent dereconstruir Europa després de la Primera Guerra Mundial. Però en comptes de crear un clima de reconciliació entre les nacions enfrontades, va donar pas a que es fomentés un sentiment d’humiliació i ressentiment. Les clàusules del Tractat de Versalles van convertir Alemanya, fins aquell moment una potència dominant, en un país empobrit, endeutat i controlat per les potències vencedores.D’altra banda, la crisi derivada del crac de 1929 representa la fallida del mercat de valors a Amèrica i tindria uns efectes més o menys immediats en les economies europees. Va tenir lloc la Gran Depressió que va comportar l’esclat d’una crisi econòmica generalitzada. Una de les conseqüències de l’ambient de desesperació que va comportar la crisi econòmica a Alemanya va ser l’arribada de Hitler alpoder.
L’expansió de la crisi de 1929 i la Gran Depressió va crear un context favorable al sorgiment dels feixismes i nazismes i la democràcia cada vegada era més dèbil.

També va haver- una immensa cursa d’armaments entre els Estats Units i la Unió Soviètica, màxims representants del capitalisme i comunisme respectivament.



2. ALIANCES
Els països que van participar en la SegonaGuerra Mundial estaven alineats en un dels dos bàndols: els aliats i les potències de l’Eix.
Els països aliats: Inicialment eren Gran Bretanya, França, Polònia, Canadà, Sud-àfrica, Austràlia i Nova Zelanda. Com a conseqüència de la invasió alemanya s'hi van afegir Noruega, els Països Baixos, Bèlgica, Grècia i La Unió Soviètica. Al 1941 també s’hi va afegir els Estats Units d’Amèrica. A mesura queel conflicte es decantava en contra d'Alemanya, el nombre de països en el bàndol aliat va anar augmentant.

Les potències de l’Eix: les principals potències eren Alemanya, Itàlia i l’Imperi del Japó. Seguidament, els països de l'est d'Europa es van veure pressionats per Hitler perquè s'unissin a l'Eix i ho van fer Romania, Hongria, Bulgària i Iugoslàvia.

No tots els països van participar a laguerra i Espanya també es va declarar neutral però després de les victòries contundents nazis va donar suport polític i econòmic a les potències de l'Eix i enviant la Divisió Blava. Quan Alemanya va començar a acumular derrotes, Espanya va tornar a declarar-se neutral.












V
LLEGENDA
Verd: Els aliats
Blau: Potències de l’Eix
Gris: Països neutrals




3. VICTÒRIES
Les victòries de la 2naguerra mundial es divideixen en tres fases:
Primera fase (setembre 1939-juny 1941): tingueren lloc diferents enfrontaments importants com les batalles entre Rússia i Polònia, la Línia Maginot que era un sistema de fortificacions entre França i Alemanya per evitar els atacs dels les potències de l’eix. També la batalla d’Anglaterra i la batalla de l’Atlàntic. Les potències de l’eix es posaven al davanta la 1ra fase.
Segona fase (juny 1941-setembre 1943): guerra germanosoviètica, campanya de Rússia, batalla de Moscou, de Pearl Harbour, de les Filipines i del Pacífic. En aquesta fase hi va haver un equilibri de forces.
Tercera fase(setembre 1943-agost 1945): Batalla del Rin, procés de Verona i el desembarcament de Normandia. S’acaba la guerra amb la victòria dels aliats i l’enfonsament de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Les dones a la 2na guerra mundial
  • Causes de la 2na Guerra Mundial
  • 2na guerra mundial
  • Guerra mundial
  • Guerra mundial
  • Guerra Mundial
  • Guerras Mundiales
  • guerra mundial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS