2º Republica Española

Páginas: 23 (5554 palabras) Publicado: 30 de abril de 2013
TEMA 13. LA 2º REPÚBLICA ESPANYOLA 1931-1936

1-.EL MARC HISTÒRIC
La situació internacional als anys trenta
Amb el “crack” del 1929 i la Gran Depressió (1929-1932) s’estén per tot el món, amb importants conseqüències econòmiques i socials, que van generar enfrontaments en la societat. Van deixar de votar als liberals, preferint un totalitarisme, estalinista d’esquerra i antifeixista. Els dedreta van a “feixistitzar-se” i l’esquerra es van “bolxevitzar-se”.
Com a conclusió podem dir que la democràcia i la república arriben a Espanya en unes circumstàncies internacionals poc propícies.
La situació econòmica i social d’Espanya en 1931
Era un país endarrerit amb diferències de classes. La pesseta es va devaluar creant un augment en l’atur, i finalment es va disminuir el comerçexterior.
2-.EL GOVERN PROVISIONAL REPUBLICÀ DE 1931 (LA II REPÚBLICA)
La fi de la monarquia: republicans units i monàrquics dividits
La Segona República es va poder implantar gràcies a:
-L’aliança Republicana formada per Lerroux i el partit radical socialista.
-Durant la “Dictablanda” amb el Pacte de Sant Sebastià, es va implantar la República a Espanya amb un estatut d’autonomia per a Catalunya.-S’implusa el nacionalisme del PNB.
El govern i els partits monàrquics estan dividits, perden les eleccions municipals i el Rei marxa a l’exili.
Les primeres reformes del govern provisional
Es crea un govern provisional, creat per els signants del Pacte de Sant Sebastià i presidit per Alcalà-Zamora. Les principals reformes van ser:
-L’educació; comença la lluita contra l’analfabetisme, escreen noves escoles i cursos nocturns per a adults.
-L’Església catòlica; perd totes les subvencions de l’Estat. L’ensenyament de la religió no és obligatòria. Augmenta el anticlericalisme fa la crema de convents i Esglésies.
-A l’exèrcit; mitjançant la llei d’Azaña del 1931, passen a la reserva els caps i oficials que ho desitgen, conservant el sou. A la resta se’ls demana una declaració defidelitat a la República. Es van eliminar els ascensos per mèrits, pujen salaris de la Guàrdia Civil i els Carabiners i es crea la Guàrdia d’Assalt.
-Al camp; s’estableix la jornada laboral de 8 hores, salaris mínims, prohibició de deshonrar als arrendataris per falta de pagament i un decret de “treball forçós” que obligava els propietaris a llaurar les seues terres.
La Constitució republicana de1931
El 28 de juny de 1931 es fan les primeres eleccions generals on participen barons majors de 23 anys. El partit més votat va ser el PSOE, seguit de Lerroux i el partit radical-socialista.
Les Corts elaboren una Constitució aprovada en 1931; aquesta era democràtica, amb idees socialistes republicanes, amb l’objectiu de canviar les estructures de l’Estat. La dreta quedava marginada i no tardariaa conspirar contra ella, on per primera vegada se li concedia el vot a la dona.
-Es definia Espanya com una “República de treballadors de tota classe”. Reconeix la llibertat de cultes, de reunió, d’expressió i associació. Es protegeixen els drets dels treballadors i la possibilitat que la dona ocupe càrrecs públics, el matrimoni civil i el divorci.
-El poder executiu i el President són triatspel poder legislatiu.
-En quant a la religió, alguns demanaven la dissolució de la Companyia de Jesús. En dos anys l’Església va deixar de rebre tot tipus de subvencions de l’Estat, i se li prohibiren les activitats docents. Azaña va declarar que Espanya havia deixat de ser catòlica.
Després de l’aprovació de la Constitució, el Congrés nomena President de la República a Alcalà-Zamora i presidentde govern a Azaña, que formarà un govern republicà-socialista.






3-. LA REPÚBLICA D’ESQUERRES: EL BIENNI REFORMISTA (1931-1933)
Les reformes d’Azaña i l’oposició al govern
En dos anys de govern d’Azaña es van fer múltiples reformes, però les lleis més discutides van ser la Reforma Agrària i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.
Molts jornalers creien que l’arribada de la República...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 2º Republica Española
  • 2º republica española
  • la 2º republica
  • 2º República
  • La 2º República
  • 2º republica centralista
  • Republica Española
  • Hitos 2º república.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS