3 de mayo

Páginas: 7 (1571 palabras) Publicado: 2 de febrero de 2014
El tres de maig de 1808



Catalogació

Nom: el tres de maig de 1808

Autor: francisco goya (1746-1828)

Cronologia: 1814

Tècnica: oli sobre tela

Mides: 2,68m x 3,47m

Estil: neoclàssic-romàntic

Tema: hitòric-al·legòric

Localització: museu del prado (Madrid)








Estil o moviment

Moviment estètic europeu del Set-cents. Deriva, en darrer terme, del'academisme classicista cortesà, que imperava a França al darrer terç del segle XVII, resultant de l'acció de l'absolutisme en el camp cultural i del racionalisme hedonista de la nova burgesia. El segon element esdevingué dominant i féu evolucionar el moviment de l'aparatós classicisme imitatiu i estrictament reglamentat cap a un ornamentalisme lleuger i epicuri o un didactisme amable. En una última etapa,es convertí en el vehicle d'una cultura burgesa racionalista i rigorista, ideològicament oposada a l'antic règim i els seus valors. Per això, darrerament, la crítica tendeix a reservar el concepte de neoclassicisme a la literatura d'inspiració clàssica produïda en el marc de les idees il·luministes o li·lustrades, fent-lo coincidir així, cronològicament amb les obres neoclàssiques enl'arquitectura i les arts plàstiques, alhora que aplica a les manifestacions anteriors el terme més genèric de classicisme. Els gèneres típics d'aquest corrent són la tragèdia de tema clàssic, la comèdia de caràcters, la poesia pastoral, la sàtira i la faula didàctica.

Als territoris dels Països Catalans incorporats definitivament a l'estat espanyol fa una aparició tardana (vers 1770), però l'emergènciad'una burgesia activa arran de la revolució agrària i la dinamització comercial subsegüent a l'obertura dels mercats colonials fa que cap a la darreria del segle el moviment hi sigui bastant viu. Malgrat tot, per efectes de l'espanyolisme determinat pel centralisme borbònic i el col·laboracionisme intel·lectual en l'empresa del despotisme il·lustrat, molts escriptors emigren a la capital i, en totcas, produeixen bàsicament en castellà, i encara més aviat unes obres erudites i científiques que no pas pròpiament literàries.

Ara bé, als Països Catalans en general la reacció enfront de la Revolució Francesa i la guerra napoleònica provoquen un caos econòmic i polític, una paralització cultural i, alhora, una radicalització política, tant a la dreta com a l'esquerra, de la literatura, quetendeix a utilitzar les tècniques i les formes de la tradició popular amb finalitats de propaganda.

El neoclassicisme perdura, amb tot, fins molt tard (el 1823 Altés i Gurena encara tradueix Voltaire). L'aparició el 1823 d'El Europeo marca ja la irrupció, momentàniament ajornada, del romanticisme.


Context històric


Context general

El neoclasicismo surgió en Europa en el XVlll la cualse caracteriza por ser una etapa de transformación y revoluciones, este movimiento se caracterizo por trabajar la razón como fundamento del saber lo cual tuvo grandes problemas en el pensamiento del hombre de la época, fue en este siglo donde se desarrollo la corriente cultural llamada ilustración.
En la cual se desarrolla la literatura, el arte, la arquitectura y otros. Esta corriente parte delrenacimient este fue un movimiento artístico, ideológico que se desarrollo antes del neoclasicismo que se creó principalmente en Francia y de allí partió a los otros países de Europa.

En España, el siglo XVIII comienza con el surgimiento de la casa real borbónica procedente de Francia.
La nueva dinastía favorece e impulsa a que la cultura de la Ilustración francesa se introduzca en la vida ylogra que España se incorpore a la política y cultura europeas.El Neoclasicismo, por lo tanto es de influencia francesa.
Pronto comienzan las reformas de los ilustrados. España, a principios del siglo XVIII estaba muy alejada de Europa. La sociedad estaba dividida en clases bastante rígidas (aristocracia, clero, labradores, criados, mendigos...); pero al mejorar las condiciones de vida, aumenta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 3 de mayo
  • GOYA
  • plan 3 de mayo
  • Acontecimientos Del 3 De Mayo
  • Fusilamientos Del 3 De Mayo
  • 3 De Mayo Goya
  • 3 de mayo
  • 3 De Mayo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS