4_Sheila_Beleña

Páginas: 9 (2222 palabras) Publicado: 26 de octubre de 2015
EL CIRE: CENTRE D’INICIATIVES PER A LA REINSERCIÓ.
Sheila Beleña Vigo
Universitat de Girona
RESUM
El Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (a partir d’ara CIRE) és una empresa que pertany al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i que té com a objectiu principal la reinserció sociolaboral de persones privades de llibertat, tant menors com adultes. Així doncs, el que espretén amb el present article és en un primer moment conèixer amb més profunditat l’empresa, per així posteriorment poder analitzar la seva actuació i valorar-la fent doncs una petita crítica.
Paraules clau: Centre d’Iniciatives per a la Reinserció, CIRE, reinserció, laboral, social, justícia, centre penitenciari, centre educatiu.
1. MARC TEÒRIC
El CIRE, segons la Carta de Serveis publicadaper la Generalitat de Catalunya, és una empresa pública d’aquesta creada a l’any 1989 mitjançant la Llei 5/1989 del 12 de Maig de creació del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció; amb naturalesa d’entitat de dret públic amb personalitat jurídica pròpia. L’objectiu principal d’aquesta empresa és facilitar la reinserció sociolaboral dels interns en centres penitenciaris i educatius de Catalunya apartir de la creació, l’aplicació i el desenvolupament de programes formatius i educatius; la creació de llocs de treball adaptats a les seves necessitats, i altres actuacions dirigides a aconseguir la reinserció. Cal mencionar, que l’empresa es regeix per la Llei del Parlament de Catalunya 23/2009 del 23 de Desembre del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció.
Per tal de garantir i aconseguirla reinserció sociolaboral de les persones privades de llibertat, el CIRE col·labora amb el teixit productiu català (diferents ens locals i provincials) i el Tercer Sector (sector no lucratiu), per crear i executar programes de formació professionalitzadors, produir béns i prestar serveis a empreses i entitats, acompanyant de forma integral en el procés de reinserció mitjançant un serveid’orientació personalitzat (Generalitat de Catalunya, 2014). Tot això, expressa que es duu a terme amb la intenció de convertir-se en un referent empresarial que es caracteritzi per unir la reinserció sociolaboral de les persones sotmeses a mesura judicial amb la realització de treballs i serveis competitius i de qualitat.
Els tres eixos a partir dels quals treballa el CIRE, segons el que es diu a la Cartade Serveis de la Generalitat de Catalunya, són doncs, la formació, l’ocupació i la inserció. La formació es dóna a partir del Pla de Formació Professional per a l’Ocupació, el qual dissenya itineraris personalitzats per millorar la qualificació i la capacitat d’inserció. L’ocupació es dóna a partir dels Tallers productius de béns i serveis (localitzats a l’interior dels centres penitenciaris) iels serveis a l’exterior. I la inserció es dóna a partir de la Borsa de Treball de CIRE i l’orientació laboral que aquest ofereix als usuaris.
El CIRE contempla la Relació Laboral Especial Penitenciària regulada al Reial Decret 782/2001 del 6 de Juliol, on s’esmenten els drets i els deures laborals bàsics. A més, té fixats un conjunt de compromisos de qualitat, els quals a partir d’uns indicadorspermeten garantir la qualitat del servei.
Figura 1: Taula de drets i deures dels treballadors vinculats amb CIRE.
DRETS DEURES
No discriminació per sexe, edat, estat civil... Complir les obligacions concretes del teu lloc de treball amb bona fe, diligència i disciplina.
Integritat física Observar les mesures de prevenció de riscos laborals
Treball productiu i remunerat Complir les ordres delpersonal responsable de l’organització i gestió dels tallers.
Respecte a la intimitat Contribuir al compliment de les finalitats de la relació laboral
Participació en l’organització i planificació del treball d’acord amb les condicions establertes en la legislació penitenciària Formació i promoció laboral (Font: Generalitat de Catalunya, 2014)
Centrant-nos en les tasques que el CIRE fa en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS