677978773 Temes 1 5

Páginas: 10 (2291 palabras) Publicado: 7 de noviembre de 2015
Tema 1: Explica en quina mesura el context sociopolític dels anys posteriors a la Guerra Civil fins als anys 70 condiciona la producció narrativa de l'època.

Al juliol del 1936, una part de l'exèrcit espanyol es va alçar contra el govern legítim de la II República. Va començar així la Guerra d'Espanya entre els republicans i els feixistes de les forces rebels. L'1 d'abril del 1939 la Guerrad'Espanya es donava per acabada i començava així per al nostre país una nova etapa per a la vida política, socioeconòmica i cultural marcada per la repressió contra els vençuts i la imposició d'un règim no democràtic, d'ideologia fascista. Els nostres escriptors, en aquest context, no van tenir altres opcions que l'exili, el silenci o escriure en castellà, de forma que es va trencar la continuïtat dela literatura en la nostra llengua.

Pel que fa a la narrativa, aquest gènere fou el que més va acusar la forta censura franquista, ja que la narrativa, sobretot la novel·la, per tal d'arribar al públic requereix d'editorials que tinguen permís per a publicar i capital suficient per a fer-ho. Així, hem d'esperar fins al 1946, any en què es van concedir els primers permisos per a publicar encatalà de manera restringida. En el 1947 es convocaren per primera vegada els premis Joanot Martorell, de novel·la, i el Víctor Català, de narrativa curta, que es proposaren fomentar-ne el conreu, recuperar el públic lector i crear-ne de nou. Però és realment en la dècada dels seixanta quan es creen empreses editores que aposten econòmicament per la publicació de novel·les en català i per la recuperaciódel contacte que s'havia perdut amb el públic.

Aquests factors van contribuir perquè els nostres narradors foren figures aïllades, sense connexions entre els uns i els altres. Tot i això, a l'hora d'estudiar-los sí es poden agrupar segons les influències literàries estrangeres que han rebut:
- Narradors que segueixen la tradició de la novel·la d'anàlisi psicològica d'anterior a la guerra, en laqual s'incorporen experiències personals o col·lectives de la història recent i algunes innovacions narratives europees o americanes. Situem en aquest grup a Mercè Rodoreda.
- Narradors que escriuen obres realistes i que pretenen donar testimoniatge de la realitat i denunciar les injustícies socials. Alguns d’ells seguixen tècniques tradicionals, però altres incorporen les tècniques objectivistesi conductistes de la literatura nord-americana i les dels autors francesos. Situem en aquest corrent Enric Valor.
- Narradors que fan una narrativa imaginativa, on apareixen mons fantàstics, màgia, l'inesperat... (hi destaca Pere Calders).
- Narradors preocupats sobretot per assajar procediments innovadors i provar tot tipus de tècniques formals diferents (és el cas de Manuel de Pedrolo).
Tema 2:Explica les característiques de l'obra literària d'Enric Valor.

Durant els anys de la dictadura franquista la vocació narrativa d'Enric Valor va quedar en un segon terme, ja que es va dedicar preferentment a difondre la gramàtica normativa al País Valencià, amb obres com Millorem el llenguatge i La flexió verbal. Durant aquests anys la seua tasca literària es concreta amb l'aparició de lanovel·la L'ambició d'Aleix (primer cesurada i després publicada definitivament el 1960) i l'arreplega i reelaboració dels huit volums de Rondalles Valencianes que han tingut un ressò ben ampli. A Valor li interessa la rondalla com a manifestació cultural d'un país i lligada a aquest territori. El resultat és la creació d'un món literari fascinant.

L’ambició d’Aleix simbolitza els pobles i la naturacom una mena de refugi contra la destrucció de les grans ciutats a través del contacte del protagonista amb la muntanya. Aleix, el protagonista, defuig la vulgaritat del litoral i anhela la puresa de costums de la muntanya, de la qual té una visió idealitzada, on trobarà l’amor i la pau interior. En la novel·la que continua aquest cicle, La idea de l’emigrant (1982), l’autor ens presenta la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema 5 Punto 1
  • TRIM 1 TEMA 1 5
  • Glosario temas 1- 5 historia medieval
  • Educación física (resumen tema 5) 1 bachillerato
  • solucionario fisica 1 batx tema 5
  • Historia temas 1-5 2 bach.
  • 03 APARTADO 3 TEMA 5 1
  • Actividad 1 Tema 5 Adf Financiera Barrera

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS