9Noviembre

Páginas: 4 (819 palabras) Publicado: 26 de noviembre de 2014
C.Socials

9N
El 9N (consulta popular no referendària sobre el futurpolític de Catalunya) es una consulta que han fet els ciutadans catalans sobre si volen que Catalunya esdevingui un Estat i si volen que sigui independent. Convocada el dia 9 de novembre de 2014.
Aquestaconsulta es deu a un acord que han arribat la majoria de partits polítics amb representació al parlament de Catalunya. El motiu veritable del 9N ha estat mobilitzacions socials, anys enrere, per partdel ciutadans catalans, en favor de la consulta.
Tot això va començar el 18 de juny de 2006, quan l’Estatut que és la norma institucional que fixa els marges de l'autogovern de Catalunya va sersotmès al referèndum dels ciutadans de Catalunya. Va guanyar el SÍ amb un 73,2%. L’Estatut volia aconseguir un augment en l’hora de tomar decisions polítiques y el reconeixement de de Catalunya a Espanya.Fins el 28 de juny de 2010 no es va conèixer la decisió de la sentencia del Tribunal Constitucional sobre el referèndum de l’autonomia de Catalunya de 2006.Va suposar una nova retallada en l’Estatutper un recurs interposat per el Partit Popular(PP) en juliol de 2006. La resolució del Tribunal Constitucional davant el recurs del PP va ser la primera ocasió en què el Tribunal Constitucional es vapronunciar sobre un estatut autonòmic. La sentencia final va provocar un gran descontent entre els partits CiU, PSC, ERC e ICV-EUiA que va decidir donar suport a la protesta en Barcelona el 10 dejuliol de 2010 organitzada per la Òmnium Cultural que és una entitat de Catalunya que treballa per promocionar l'ús de la llengua catalana, difondre la cultura i promoure el dret de autodeterminació i laindependència de Catalunya.
El 19 de desembre de 2012 quan el CIU(Artur Mas) i ERC(Oriol Junqueras) van firmar un pacte on incloïa en un punt poder celebrar la en 2014. En aquell pacte també...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS