Aaaa

Páginas: 4 (820 palabras) Publicado: 3 de febrero de 2013
CRÒNICA DE RAMON MUNTANER (FRAGMENT)



Problemes del matrimoni format pel rei

Pere el Catòlic i Maria de Montpeller, pares del rei Jaume I (cap. III)



Tot el món comprén, per ser un fetconegut, que la gràcia de Déu acompanya i acompanyarà tots els descendents del referit rei En Jaume, fill del senyor rei En Pere i de la molt il·lustre dona, senyora meua, Maria de Montpeller.

Elseu naixement fou un miracle molt gran obrat per Déu. Per això ho vull tornar a contar. Així ho sabran tots els qui escoltaran aquest llibre d´ara endavant.

El rei en Pere prengué per muller i perreina la meua il·lustre senyora Maria de Montpeller tant per la noblesa del seu llinatge com per la seua pròpia noblesa. També perquè posseïa Montpeller i la baronia en lliure propietat.

El reiPere era jove quan es casà amb ella. Però feia temps que anava enamorat d´altres dames. Arribà un dia que ja no tornà amb la reina Maria. Algunes vegades, quan anava a Montpeller, ja no la visitava. Peraixò tots els seus súbdits estaven molt disgustats i decebuts. Sobretot els prohoms de Montpeller. S´enamorà d´una gentil dona d´allí. Per ella feia armes, eixia a l´entaulat i realitzava tantesaccions que ho donava a conéixer a tota la gent.

Els cònsols i prohoms de Montpeller s´adonaren del cas. Convocaren un cavaller de confiança del senyor rei en aquells fets. Li digueren que si volia ferallò que anaven a proposar-li, li proporcionarien riqueses i benestar per a tota la seua vida.

El cavaller respongué que li comunicaren allò que volien, perquè, en cas de poder-ho fer a gustd´ells, sense cap dubte ho realitzaria, respectant, naturalment, la seua fidelitat al rei.

Acordaren guardar secret sobre aquell pacte.

Aleshores li digueren:

- Ara, saps quina faena volemproposar-te? La qüestió, com ben bé saps, és que la reina és, entre les santes i honestes, una de les dones més bones del món. També saps que el senyor rei no la visita, amb el menyspreu i dany que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Aaaa
  • Aaaa
  • Aaaa
  • aaaa
  • AAAA
  • aaaa
  • aaaa
  • aaaa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS