Aaaaaaaaaaaaaa

Páginas: 32 (7863 palabras) Publicado: 28 de febrero de 2013
LLENGUA CATALANA. 3r ESO

ORTOGRAFIA
(Avaluació inicial. p.44)

2

1.ELS SIGNES DE PUNTUACIÓ
1. Llegeix: La coma: 1. Per a separar un mot o un grup de mots que constitueixen una invocació, una crida: Déu meu, escolteu-me. 2. En les enumeracions, per a separar, entre ells, mots o expressions d’una mateixa mena o categoria: És viu, eixerit, llest. 3. En les intercalacions, aclariments oexplicacions, encara que vagin precedides per la conjunció i: S’avançà i, mirant-se’l de fit a fit, l’increpà fortament. El punt i coma 1. Per separar clàusules d’un període quan són llargues i la simple coma, havent-n’hi d’altres, seria insuficient: Ell governa la família, agombola la mainada i vigila la hisenda; ell és l’esperit i el cor de la nissaga. 2. Davant una conjunció adversativa oconcessiva en clàusula llarga: No res en ell que sigui inútil; però no res en ell que no sigui elegant. Els dos punts: 1. Abans d’una demostració, exemple o conseqüència: La porta és ençà: empenyeu! 2. Davant una citació textual: Sols tingué temps de dir-li: “Arreveure”. El punt 1. S’empra després d’una oració o frase que tingui sentit complet.

2.Ortografia Unitat 1. Activitat 1.51 3. Unitat 1:Parlem-ne: Expressar sentiments positius Llegeix les dues lectures. Llegeix també les expressions per comunicar-se. Poseu-vos per parelles. Feu una carta que doni resposta a la primera “És això l’amor?” seguint de model la resposta que tens en el llibre digital. Extensió: 1 pàgina.

3

2. LA VOCAL NEUTRA
1. Llegeix:
1. Un nom o adjectiu acabats en vocal neutra al singular: Masculí -------- E:alcalde, poble, directe, tendre Femení --------- A: porta, taula, directa, tendra. Excepcions: masculí amb –a: la majoria dels mots acabats en: arca: monarca; -ista: dentista; -cida: homicida; -ta: paleta; -ma: diagrama femenins amb –e: noms corrents: base, catàstrofe, classe, espècie, fase, febre, flaire, higiene, imatge, llebre, mare, piràmide, sèrie, superfície. noms de persona: Carme, Irene…noms cultes: barbàrie, calvície, laringe, intempèrie… femenins): alcaldes, portes, pobles… Cal fer atenció als canvis ortogràfics següents: ca ça qua ja ga gua ques ces qües ges gues gües vaca-vaques plaça-places pasqua-pasqües esponja-esponges mànega-mànegues aigua-aigües

2. El plural d’aquests noms s’escriu sempre en –es (tant si són masculins com

3. Les terminacions verbals segueixenaquestes normes: Si acaben en vocal neutra, escrivim –a: anava, canta Excepció: les formes obre, corre, vine, omple i els infinitius acabats en –re: caure, plaure… i la forma “digue+pronom” de l’imperatiu del verb DIR: digue-li Si acaben en vocal neutra més un altre so, escrivim –e: venien, anàvem… Igualment, pel que fa als verbs les primeres persones del present d’indicatiu (que solen tenir l’arreltònica) ens indiquen com cal escriure la resta: nedo-nedar, nedava… 4. Dins d’una mateixa família de paraules, hem d’escriure amb la mateixa vocal les formes primitives i les derivades: terra-terreny 5. Hi ha paraules que cal memoritzar. Ex: afaitar... 6. Cal tanmateix, parar atenció als verbs següents: treure (traure), néixer (nàixer), péixer, jeure (jaure), fer, saber, perquè no segueixen la reglaanterior, sinó que s’escriuen amb –a, les formes d’arrel àtona i amb –e les formes d’arrel tònica. trec, trauria, traient.

4

2. Unitat 2: Activitats 2.19, 2.20, 2.21, 2.22, 2.23, 2.24, 2.25, 2.26, 2.28. 3. Unitat 2: Parlem-ne: Expressar sentiments negatius Llegeix les dues lectures. Llegeix també les expressions per comunicar-se. Poseu-vos per parelles. Feu una carta que doni resposta a laprimera “Tocat i enfonsat” seguint de model. Extensió: 1 pàgina.

5

3.O-U ÀTONES
1. Llegeix: 1. Els plurals d’alguns noms i adjectius són escrits en –os: pisos, llaços,… Cal no confondre’ls amb altres mots invariables (singular=plural): tipus, globus, 2. La primera persona del present d’indicatiu dels verbs de la primera i tercera conjugació i d’alguns de la segona, s’escriuen amb –o,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • aaaaaaaaaaaaaa
  • Aaaaaaaaaaaaaa
  • aaaaaaaaaaaaaa
  • aaaaaaaaaaaaaa
  • Aaaaaaaaaaaaaa
  • Aaaaaaaaaaaaaa
  • aaaaaaaaaaaaaa
  • Aaaaaaaaaaaaaa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS