Absolutisme

Páginas: 9 (2119 palabras) Publicado: 17 de febrero de 2014
L’absolutisme:
És el poder polític de l’Antic Règim. Va sorgir a França durant el segle XVII, resultat de l’evolució de la monarquia autoritària, que a Espanya van encarnar els Habsburg. Es va podrir amb l’arribada de Ferran VII.

La guerra de successió (1700-1714):
L’any 1700, Carles II va morir sense descendència. El testament de Carles II designava com a successor el candidat Borbó, FelipV. Van entrar en guerra contra França i Espanya. Això va esdevenir en un conflicte internacional. Es van dividir els territoris peninsulars. Castella va ser Fidel a Felip V, excepte una part de la noblesa, que estava temorosa per perdre el poder. A la Corona d’Aragó, les institucions representatives dels diversos sectors socials i les classes populars van acabar decantant-se per Felip V.

*Laresistència catalana:
Felip V va ser acollit a Catalunya i el rei va convocar les corts (1701) per jurar les lleis
Els catalans no van passar per alt que la introducció d’un Borbó podia significar la implantació d’un sistema polític uniformista com el francès. El creixent sentiment antiborbònic, van ser, l’actuació nefasta del nou virrei Fernández de Velasco, que va violar reiteradament lesconstitucions de Catalunya i, la decisió de Felip V d’obligar els pagesos a allotjar les tropes i a pagar forts impostos per al manteniment de l’exèrcit.

*Nova Planta:
El triomf del Borbó en la Guerra de Successió va significar la implantació del model d’absolutisme monàrquic vigent a França des del segle XVII. El monarca constituïa l’encarnació mateixa de l’Estat. El seu poder era pràcticamentil·limitat, era font de llei, autoritat màxima del govern i cap de la justícia. La derrota de l’11 de setembre del 1714 va encoratjar Felip V a sotmetre totalment Catalunya. La tradicional monarquia hispànica dels Habsburg, fonamentada en el pactisme i en l’organització confederal dels regnes sota el seu govern, els principis rectors de la qual eren l’absolutisme i el centralisme. El setembre del1714 es van abolir totes les institucions polítiques: la Generalitat, el Consell de Cent, les corts... El Decret de Nova Planta (1716) hi va imposar l’organització politicoadministrativa de Castella. Amb l’excepció de Navarra i el País Basc, tot el territori de la monarquia va constituir una única estructura de caràcter uniforme. La Nova Planta va abolir les corts d’Espanya. Es va suprimir el Conselld’Aragó, i el Consell de Castella.

El cadastre:
Felip V organitza els impostos a la seva manera. El mateix 1714 el govern de Madrid s’apressà a apoderar-se dels impostos més rendibles que estaven controlats per la Generalitat i pel Consell de Cent. El 1716 es va imposar una nova estructura fiscal, el cadastre, una quota anual d’una quantitat important fixada pel govern central sense capnegociació prèvia. El cadastre reial, gravava les propietats immobiliàries i l’havien de fer efectiu tots els propietaris del país. El cadastre personal, gravava les rendes de treball i les activitats industrials i mercantils. Encara que existia el cadastre els altres impostos no van desaparèixer. El cobrament del cadastre es va fer com a mesura de càstig. Es va intentar aplicar a Castella, però allíl’oposició de la noblesa ho va impedir.


Societat i economia de l’Antic Règim:
Al començament del segle XVIII, a Espanya pervivien una economia rural i senyorial i una societat jerarquitzada en estaments.

Pervivència de la societat estamental:
Els grups privilegiats (noblesa i clero), no pagaven impostos i ocupaven càrrecs públics, El tercer estament (pagesia, burgesia i classes populars dela ciutat). Els pagesos es mantenien al límit de la supervivència, i la burgesia comercial i industrial era escassa, atès el model econòmic agrari, rendista i nobiliari de l’Espanya dels Habsburg.
A Catalunya el creixement econòmic del segle XVIII va permetre que les elits comercials i manufactureres, guanyessin pes i importància. El nivell de vida de l’antiga aristocràcia territorial va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comparación Entre El Parlamentarismo Y El Absolutism
  • French revolution/american revolution/ enlihgtment/ absolutism
  • Absolutisma Francia Asia
  • Absolutisme i parlamentarisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS