Accidents químics de Bhopal i Seveso

Páginas: 9 (2043 palabras) Publicado: 4 de junio de 2014
Accidents químics de Bhopal i Seveso

1. Accident a Bhopal.
L’accident de Bhopal va succeir el 3 de desembre de 1984 a Bhopal (Índia). L’accident produït a la planta de “Unión Carbide India Ltd.”el va produir perquè una vàlvula tenia una substancia tòxica l’isocianat de metil, es va escapar a l’exterior uns 26 Tm de substància aproximadament.
A la ciutat de Bhopal de 800.000 habitants hi vanhaver entre 2.500 i 4.000 morts i més de 180.000 ferits, més tard van acabar morint 12.000 persones. També la ramaderia i el animals domèstics van ser perjudicats i contaminats a causa del núvol tòxic.
Està considerat el pitjor accident de tota l’industria química.
L’isocianat de metil s’utilitza per a la fabricació d’insecticides, és un producte tòxic i reactiu.
A la nit del 2 de de desembre,es va detectar un augment de pressió al dipòsit 610. Al cap de mitja hora es va detectar una esquerda al recobriment del dipòsit per les altes temperatures a l’interior del dipòsit i es va obrir la vàlvula de seguretat. Van posar el rentador de gasos i a la 1:00 van donar l’alarma. A les 2:00 es va tancar la vàlvula i van parar l’emissió.

Van ser emesos 25 Tm d`Isocianat de metil i 36 Tm degasos originats quan l’Isocianat de metil va entrar en contacte amb l’atmosfera. La temperatura dins del dipòsit va ser de 200 ºC i la pressió va ser-hi de 12 bars. Per sort el dipòsit va aguantar gràcies al recobriment exterior, sinó les conseqüències de l’accident podrien haver sigut pitjors, ja que a l’interior del dipòsit encara hi quedaven entre 5 i 10 Tm al dipòsit de 610. Hi van trobar gransquantitats de substancia que només es podien produir amb la reacció de l’isocianat de metil o la reacció de l’aigua.

El núvol tòxic que es va formar va desplaçar-se cap al sud amb el vent a favor, moltes persones van intentar fugir però ho van fer en direcció al núvol tòxic.
Hi ha dues hipòtesis sobre les causes de l’accident, la primera és la reacció de l’Isocianat de metil dins deldipòsit, per haver posat al dipòsit un Isocianat de metil que no fos de bona qualitat amb un 15% de cloroform en comptes de 0,5%, i com també el sistema de refrigeració estava fora de servei hi va haver una reacció a l’Isocianat de metil afavorida per un augment de temperatura al dipòsit. La segona, és la reacció causada per l’aigua al dipòsit, un anàlisi va determinar la presencia d’aigua al dipòsit queva reaccionar amb el cloroform creant àcid clorhídric que va catalitzar la polimerització de l’Isocianat de metil. L’aigua hi podia haver arribat del sistema de rentat de les canonades, o d’un sabotatge ja que la quantitat d’aigua total s’estimava entre els 500 i 1.000 Kg.
S’hi van destacar un seguit de factors que van afavorir a l’accident, aquets són, la desconnexió del sistema de refrigeració,també la falta de sistemes de tallament de les canonades per que no hi entri aigua del rentat, la presència de l’Isocianat de metil dins del dipòsit a una temperatura força elevada de 15 a 20ºC, que el sistema de rentat de gasos no funciones bé i que la torxa estigues fora de servei.
Després de l’accident, van tancar la plantar industrial i Union Carbide no se’n va fer càrrec dels danysocasionats.
El 7 de juny de 2010, van condemnar a vuit directius de l’empresa a dos anys de presó i a pagar 500.000 rupies ( 8.900 euros).



2. Accident a Seveso.
L’accident de Bhopal va succeir el dissabte 9 de juliol de 1976, va ser produït pel trencament d'un disc de ruptura en un reactor de la planta Icmesa Chemical Company a Seveso (Itàlia). Es va produir una emissió de substàncies tòxiques i,una d’aquestes va ser la dioxina. Hi va el haver molta gent intoxicada i danys molt greus en els cultius i medi ambient. Encara es noten les conseqüències.


La planta de Icmesa SpA, situada a Seveso (Itàlia), una localitat de17.000 habitants, pertanyia al Grup Roche i es fabricaven pesticides i plaguicides a partir d'una reacció amb una substància anomenada 2, 4,5-triclorofenol (TCP). El...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Desastre Bhopal i tractats UE
  • Tarea de quimics 10 Reacciones de quimica I
  • Quimics
  • Seveso
  • Químics
  • Accidents
  • Bhopal i Minamata
  • Quimics

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS