Aceptación herencia y legados

Páginas: 29 (7215 palabras) Publicado: 27 de mayo de 2013










Enunciats de la PAC

1a PART: PREGUNTES DE DESENVOLUPAMENT.

1. Exposa les característiques principals de l’acceptació i respon també:

L'art. 411-5 CCC disposa l'acceptació de l'herència i l'art. 411-6 CCC el que es denomina possessió civilísima, caracteritzada per néixer sense necessitat d'aprehensió material. La transmissió de la possessió mortis causa té un origengermànic, el Dret del qual atribuïa a l'hereu la possessió automàtica dels béns de l'herència (saisine en el Dret francès): la Gewere dels béns del difunt es perllongava en l'hereu, per ministeri de la llei, ope legis, de forma automàtica en el moment de la mort del causant. No obstant això, cal que arribi a adquirir l'herència, mitjançant l'acceptació, aplicant-se a l'hereu, no al legatari(Audiència Provincial de Tarragona, Secció 3ª, Sentència de 17 Set. 2010, rec. 508/2009 (LA LLEI 197926/2010).


a) Hi ha alguna diferència rellevant respecte dels llegats?

El llegat s'imposa a l'hereu perquè ho satisfaci al legatari. Mentre l'hereu té capacitat per succeir si en el moment de l'obertura de la successió ja ha nascut o ha estat concebut i sobreviu al causant ex art. 412-1 CCC opersones jurídiques legalment constituïdes o ordenada en la seva disposició per causa de mort ex art. 412-2 CCC, el legatari ex art. 427-2 CCC pot ser persona ni nascuda (nasciturus), ni concebuda (concepturus) en el moment de morir el causant (de cuius), així com el llegat disposat amb condició futura, entenent ambdues situacions com a condició suspensiva del llegat. Els llegats també podenordenar-se sota condició o baix termini, suspensius o resolutoris ex art. 427-11 CCC.

El legatari té acció contra la persona gravada o la facultada per complir els llegats ex art. 427-22 CCC poguent prendre possessió si el causant l ha autoritzat. El legatari de llegat amb eficàcia real subjecte a condició suspensiva no podrà sol·licitar els fruits del seu llegat encara que l'efecte de la delació esretrotraigui al moment de la mort del causant. A més se li permet acceptar un llegat i rebutjar un altre, fet que no succeeix amb l'hereu ex art. 427-16.4 CCC. El testament ha de contenir institució d'hereu ex art. 423-1 CCC excepte l'atorgat segons el dret de Tortosa o que es nomeni marmessor universal. A més, l'hereu podrà reduir els llegats si no pot retenir la quarta falcidia ex art. 427-40 CCC(Audiència Provincial de Barcelona, Secció 13ª, Sentència de 30 Mar. 2004, rec. 958/2002 (LA LLEI 78276/2004), podent també prendre el llegat per si solament si el causant ho va autoritzar, si es tracta d'un prellegat o si és d'usdefruit universal, així com en les herències de Tortosa ex art. 427-22 ja que en la resta dels casos no pot prendre possessió de la cosa sense consentiment de la cosagravada. Finalment, el legatari no respon dels deutes que el causant pogués tenir en el moment de la seva mort.

b) I respecte dels pactes successoris?

El pacte successori és un negoci jurídic inter vivos atorgat per causa de mort, ja que produirà els efectes que li són propis per després de la mort d'un dels otorgantes causant de la successió, si bé és susceptible també de produir determinats(limitats) efectes en vida dels atorgants. Si, en aquest pacte, a més, existeix la institució d'hereu s'estarà, a tenor de l'art. 411-3.1 CCC, davant un dels fonaments de la vocació successòria, això és, el heretament. És un negoci jurídic de disposició i un negoci jurídic d'atribució patrimonial lloc que tendeix a proporcionar un avantatge o un benefici patrimonial a l'afavorit amb aquestadisposició, sigui o no atorgant del pacte successori. Quan l'afavorit amb l'atribució sigui otorgant del pacte, es tractarà d'un successor contractual a títol particular, la qual cosa tindrà lloc en cas de pactes successoris d'atribució particular a favor d'un o de tots dos atorgants i en els recíprocs ex art. 431-29.1 CCC. En canvi, quan les atribucions particulars es facin a tercers que tenen la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Aceptacion de la herencia
  • Aceptacion De Herencia
  • Aceptacion de herencia
  • Aceptacion de la herencia
  • Aceptacion de herencia
  • aceptacion de herencia
  • Herencia y Legado
  • De herencia y legados

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS