activitats cmc

Páginas: 5 (1037 palabras) Publicado: 21 de noviembre de 2013
Tema 1. Origen i evolució de l’Univers i la vida.

Activitat 1: Unitats de mesura en l’Univers
La fotografia mostra el cúmul de Coma format per més d'un miler de galàxies i que es pot observar en la direcció de la constel·lació Coma Berenices. La distància mitjana d'aquest cúmul al Sistema Solar és d'uns 140 Mpc. La part central està dominada per dues galàxies el·líptiques supergegants, laNGC 4889 i la NGC 4874, que determinen el moviment de tot el sistema. Aquestes dues galàxies tenen un diàmetre de 330.000 i 260.000 anys llum respectivament, ambdues són molt més grans que la nostra Via Làctia (100.000 anys llum)
(informació i imatge extreta de http://wapedia.mobi/ca/C%C3%BAmul_de_Coma )
Busca informació per contestar les preguntes següents:
a) Què és l’Univers? Quan es vaformar? Com es va formar?
És un buit immens amb petites quantitats de matèria. És va formar fa 13700 milions d’anys. Mitjançant una gran explosió anomenada Big Bang.
b) Què és un parsec? I un any-llum? I una unitat astronòmica? A quants quilòmetres equival cadascuna d’aquestes unitats? Per què s’empren aquestes unitats en cosmologia?
És una unitat de longitud usada en astronomia. El parseces defineix com la distància de la Terra a un estel que té una paral·laxi d'1 segon d'arc. Significa "paral·laxi d'un arc de segon". És una unitat de longitud que s'usa en la divulgació per indicar distàncies astronòmiques com la distància entre estels i galàxies./ Un any llum equival a la distància que la llum recorre en un any, que és aproximadament de 9,46 bilions de quilòmetres./ És una unitatde distància, aproximadament igual a la distància mitjana entre el Sol i la Terra. Equival, aproximadament, a 150 milions de quilòmetres.
S’utilitzen per a mesurar distàncies dins de l’Univers.

c) Què és una galàxia? és un ensems de milers de milions d'estels i de núvols de gas i pols. Tot indica que al centre de determinades galàxies hi ha un forat negre supermassiu; tanmateix, és difícilque es puguin detectar a causa de la gran densitat d'estels que hi ha a la part central d'una galàxia. Al voltant del forat negre hi ha diversos cúmuls estel·lars. I un cúmul de galàxies? és un conjunt d'estels units per la gravetat que conté des d'algunes galàxies (llavors es parla de "grup") fins alguns milers. Els cúmuls de galàxies s'integren, a vegades, en estructures més amples, anomenadessupercúmuls (Grans estructures galàctiques).
d) Què és una nebulosa? és una regió del medi interestel·lar format per gas i per pols. Estan formades fonamentalment per hidrogen, l'element químic més abundant en l'univers, amb quasi el 10 % d'heli i quantitats molt petites d'altres substàncies. Tenen una importància cosmològica notable perquè són el lloc dels quals neixen les estrelles perfenòmens decondensació i agregació de matèria, encara que en altres ocasions es tracta de les restes d'una estrella que ha mort. I una constel·lació? és un conjunt d'estels fixos oestrelles sense relació entre ells i que formen un dibuix imaginari. Se separen en grups arbitraris en què s'han dividit els estels fixos. La Unió Astronòmica Internacional divideix el firmament en 88 constel·lacions, lamajoria basades en les antigues constel·lacions gregues.
e) Quin és el cúmul més proper a la Via Làctia? Posa informació del tipus que és i a quina distància es troba.
El cúmul de Coma és un gran cúmul de galàxies format per més d’un miler de galàxies. La distància mitjana d'aquest cúmul al Sistema Solar és d'uns 140 Mpc (uns 450 milions d’anys llum).

f) El cúmul de Coma és en aquests momentstal com nosaltres el veiem amb un telescopi? Justifica la resposta.
No,perquè en aquests moments el Cúmul s’allunya de la Via Làctia i per tant es veu diferent.

g) Per què el cúmul de Coma s’allunya de la Via Làctia? Perquè els cúmuls sempre estan en moviment i no pertany a la Via Làctia, per tant s’allunya per no xocar.

h) És fàcilment visible per als observadors de la Terra? Per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Activitats CMC
  • Activitats CMC
  • Activitats
  • Activitats
  • Cmc
  • CMC
  • CMC
  • cmc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS