adam smith

Páginas: 9 (2184 palabras) Publicado: 16 de octubre de 2014
ADAM SMITH: ” El liberalisme econòmic: la funció de l’ Estat”


Comentari de text.

A) Presentació

Adam Smith Douglas Jr. va nèixer a Kirkcaldy, Escocia, a prop d`Edimburg a l` l’ any 1723.

No va conèixer mai al seu pare que era jutge, inspector i inspector d`aduanes, va mirir abans de que neixés , aquestes circunstàncies i la débil salut van fer que passés la seva vidaal cantó de la mare.
Al 1737 va ingresar a la Universitat de Glasgou a on va rebre influència de la història escosessa de la mà de Francis Hutcheson, que era un filósef moral.
Les seves obres principals sòn : al 1769 “ La teória dels sentiments morals “ i al 1776 “ La riqueza de les Nacions “.

L’ any 1776, va escriure “ assaig sobre la natura i les cause de la riqueza de les nacións”, enaquest llibre plantejava un nou model econòmic: El liberalisme econòmic. És considerat com a el pare del liberalisme economic i fundador de la economia política. Va dir que feia falta un model polític que desenvolupes la economía.
Va morir a Edimburg al Juliol de 1790 quan tenia 67 anys.

El liberalisme és un sistema filosofía, economic i politic que promou les llibertats civils i s’ oposa aqualsevol forma de despotisme.


B) Síntesis i Análisis.

Aquest fragment planteja una idea principal i una secundaria.

La principal idea és la funció del sobirà, i la secundària la idea de la llibertat de acció de l’ home.

Idea principal:

Tres obligacións per a el sobirá o estat:

➢ Garantir la defensa davant agresions exteriors: Protegir la societat de la violència i invasió d’altres societats. per a garantir-ho cal tenir armada o exèrcit.
➢ Evitar la injusticia i opressió de un membre de la republica a un altre que sigui de la mateixa: per a garantir-ho cal posar forçes de seguretat com per a exemple la policía.
➢ L’ estat ha de erigir i mantenir les obres publiques, com ara carreteres, ports , ferrocarrils… ja que això no està a l’ abast de les iniciatives privadesperque no són rentables, encara que siguin necessaries per a la societat.


Idea secundària:

➢ Fora d` aquestes obligacions, l’ estat ha de deixar al marge als individus perque s’ organitzin, treballin, i visquin en absoluta llibertat, buscan cadascun d´ells la millor manrera de defensar els seus interessos.



C) Context históric

Adam Smith va viure a l Éscocia del s VXIII, on sorgiaun nou moviment cultural: la il·lustració Éscocesa.
La Il.lustració és caracteritza per la gran producció filsòfica , científica i cultural.
A diferència dels altres ilustrats els escocesos inicien la nescessitat de portar a la pràctica les noves idees, per això es deien els empiristes.
La seva influència va arrivar als estats Units a través de la migració de escocesos a Amèrica.
A Escòcia,i tota la Gran Bretanya es va pruduir un mivment econòmic i politic anomenat la Revolució Industria.Aquest moviment va canviar la manera d`entendre l`economía cap al capitalisma i va suposar un canvi social impulsant als burguesos a la piràmida estamental i el que ès més important ,fou el canvi tecnològic amb la invenció de la màquina de vapor. Tot això va provocar un augment demogràficdesorbitat que s`inici`a partir del 1750.Aquest moviment principalmet s`inciaà al camp ja que el 80 % de l`economía d`aquell época era agrícola, més tard es va trasladar a les ciutats als ambits del textil, el carbó i la metalúrgica.
Tot aquest procés va ser impulsat per pensadors com Adam Smith.

d) Conclusions

Adam Smith enuncia en aquest text que cal deixar als individus que gestinin el seutreball i la seva economía i que això com que ho faran tots els individus permetrar que tota la societat creixi i avanci.
Serà molt importat però que l`estat ho respecti i faci coses perque això sigui posible, com ara defensar el territori, evitar invasions, facilitar que hi hagi ordre public, que els ciutadans no es facin mal entre ells i crear les grans infraestructures peque això els ciutadant tot...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Adam Smith
  • Adam Smith
  • Adam Smith
  • Adam Smith
  • ADAM SMITH
  • Adam smith
  • Adam Smith
  • Adam Smith

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS