adfadf

Páginas: 2 (335 palabras) Publicado: 16 de mayo de 2013
L’empresari individual
La persona treballadora autònoma, o empresari individual, és la persona física que realitza de forma habitual, personal, directa i per compte propi unaactivitat econòmica o professional.

El treball autònom, o per compte propi, constitueix a Catalunya una font de riquesa gens menyspreable. Al nostre país, més de mig milió depersones el desenvolupen i, gràcies a la seva activitat, contribueixen a la creació de riquesa i al desenvolupament econòmic.
 
És la forma jurídica més utilitzada entre lesempreses catalanes, l’empresari individual constitueix el 54,8% de les empreses catalanes, seguida de les societats de responsabilitat limitada (31,7%) i de la societat anònima(4,5%).

Fiscalitat de l’empresari individual
Quan parlem de la fiscalitat ens estem referint als impostos que s’han de liquidar amb Hisenda i els diferents organismes públics.Això bàsicament afecta als següents impostos:
L’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF)
L’impost sobre el valor afegit (IVA)

L’impost sobre la renda de lespersones físiques (IRPF)
La primera qüestió que haurà de decidir l’empresari individual és el règim en que s’acull de l’IRPF d’entre els següents:
a) Règim d’Estimació DirectaNormal
En aquest règim cal portar la comptabilitat ajustada al Codi de Comerç. Haurà de fer el Llibre Diari, el llibre de balanços i inventaris, i els comptes anuals.
 b) Règimd’Estimació Directa Simplificada
És un sistema que se simplifiquen les obligacions comptables i només cal portar un registre on s’anoti les vendes i ingressos, les compres i despesesi els béns d’inversió (per justificar les amortitzacions), sense que s’hagi de portar una comptabilitat tant complexa com l’anterior punt.
 c) Règim d’estimació objectiva...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • adfadf
  • Adfadf
  • adfadf
  • Adfadfas
  • adfadf
  • adfadf
  • ADFADF
  • adfadf

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS