adfesrwe

Páginas: 7 (1531 palabras) Publicado: 7 de junio de 2013
Antecedents històrics i evolució general del Segle XIX.
La història de l’Espanya contemporània comença amb una profunda crisi de l’Antic Regim.
La Guerra del Francès afavoreix la reunió d’unes corts a Cadis, on es proclama la Constitució de Cadis de 1812.
El segle XIX també va ser molt important degut a la industrialització que es va donar a Catalunya i el País Basc primerament.L’aparició de corrents contraris a la centralització del poder de l’estat (catalanisme polític) també va marcar aquest segle.

Catalunya dins la monarquia hispànica.

La unió dinàstica entre Castella i Aragó, la conquesta de Granada i el descobriment d’Amèrica van marcar les bases dels segles XVI i XVII. El principat de Catalunya va sortir força afeblit encara que va mantenir les estructures autòctones depoder. Al principi del segle XVIII la derrota d’Aragó sota la Guerra de Successió que va provocar la substitució de les lleis pròpies per la Nova Planta borbònica.





La desfeta Catalana en la guerra de Successió.

Guerra de Successió

Anglaterra, Imperi Austríac i Holanda França i Espanya
( Gran Aliança )




La guerra comença al1702 i
Acaba al 1713-1714



En terreny internacional el conflicte va ser favorable per l’aliança, però els reialmes de la corona d’Aragó van ser derrotats pels borbons.


Catalunya va ser derrotada l’11 de Setembre de 1714.


Es va establir un nou model d’administració,
Anomenat Decret de Nova Planta de
caràcter absolutista.Va eliminar les antigues institucions
d’autogovern catalanes.


Va dividir el territori en corregiments i
va castellanitzar tota la zona.


Comentari de text.

Doc. 17 Decret de Nova Planta.
Aquest text és un document històric de tipus jurídic, ja que tracta d’una modificació de les lleis d’un territori abatut com és el cas de Catalunya. És una font primària, ja quèés un fragment del document original que va ser escrit el mateix anys (1716) que es va establir.
El document tracta del nou model d’administració de caràcter absolutista i centralitzat que va establir la consolidació de Felip V, i que va causar la pèrdua de les antigues institucions d’autogovern, com el Consell de Cent, les Corts i la Generalitat, encara que es va conservar el dret civil. Aquestfet es va produir pel fet de la disputa entre borbons i castellans amb l’Aliança. Els reialmes de la corona d’Aragó també eren part de l’Aliança.
Catalunya va ser derrotada pels borbons durant la guerra de successió d’aquesta manera es va establir el decret de Nova Planta al 1716.

Doc 18. Portada del decret de nova planta. 1716.
Aquesta imatge és un font primària de tipus gràfic. És laportada del decret de Nova Planta, així doncs el tema principal d’aquesta imatge és el restabliment d’una nova manera d’administrar els territoris Catalano - Aragonesos, una manera absolutista, centralitzadora i unificadora. Així doncs podem afirmar que aquesta imatge és del 1716, el període històric de la Guerra de Successió.



La crisi de l’Antic Règim i la construcció de l’estat liberal
(1808– 1868).

El procés va començar amb la Guerra de Francès i les Corts de Cadis, que van posar les bases del canvi de les estructures polítiques. Però l’absolutisme va ser capaç d’aturar la reforma de l’estat fins al 1833.
Llavors el pacte entre sector moderats de l’absolutisme i el liberalisme va permetre construir un estat liberal centralista sobre la base de la monàrquica constitucional.
Algunssector del moderantisme català demanaven la descentralització administrativa mentre que els republicans, van lluitar per aconseguir l’ampliació de les llibertat o la substitució de la monarquia per la República.
Als problemes polítics s’hi afegien la independència de la majoria de les colònies hispanoamericanes al llar del primer quart del segle XIX.
Moderantisme: Branca del liberalisme...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS