Administracio Publica

Páginas: 5 (1222 palabras) Publicado: 27 de febrero de 2013
6.2 ELS SÍMBOLS DE LA UNIÓ EUROPEA

• La bandera europea

La bandera europea, també coneguda com a bandera d'Europa, està formada per dotze estels daurats disposades en cercle sobre fons blau. Va ser dissenyada en 1955 per Arsène Heitz, un pintor d'Estrasburg, i aprovada el 8 de desembre d'aquest mateix any pel Consell d'Europa, que va animar a altres institucions europees a adoptaraquesta mateixa bandera. El Parlament Europeu la va acceptar en 1983. Finalment, en 1985, la insígnia va ser adoptada pels Caps d'Estat i Govern de la UE com a emblema oficial de les Comunitats Europees. Totes les institucions europees la utilitzen des de 1986.

És, per tant, el símbol d'unió dels estats europeus, sent assumida com a tal, per la Unió Europea i el Consell d'Europa (que és unaorganització política independent de la Unió). Al contrari de la creença popular, el nombre d'estels no té res a veure amb el nombre d'Estats membres. Hi ha dotze estels perquè el número dotze és tradicionalment el símbol de la perfecció, el complet i la unitat. Per tant la bandera no canvia amb les ampliacions de la UE.

Si ben ambdues institucions reconeixen la bandera, més freqüentment s'associa ambla Unió Europea a causa del fort ús de l'ensenya que ha fet des de la seva aprovació, incloent en les institucions, actes i documents oficials. Així, malgrat ser el Consell d'Europa la primera institució a adoptar la bandera, des de maig de 1999 va deixar d'utilitzar-la en haver convertit en un "símbol europeu comú", per passar a emprar un altre anagrama personalitzat.

Encara que desprésd'aprovació del Tractat de Lisboa els símbols de la Unió Europea no són jurídicament vinculants per als països membres, setze països pertanyents a la UE han declarat la seva lleialtat a aquests símbols en una declaració annexa al document, comprometent-se a la seva utilització en actes públics. També el Parlament Europeu va modificar el seu reglament intern a fi d'utilitzar els símbols més freqüentment.• L’himne europeu

L'himne de la Unió Europea, oficialment Himne Europeu, és un dels quatre símbols oficials de la Unió Europea. L'himne té el seu origen en l'Oda a l'Alegria (An die Freude en alemany), escrita per Friedrich von Schiller en 1785 i la composició realitzada per Ludwig van Beethoven per a la seva novena simfonia. Va ser adoptat oficialment en 1985

Aquest himne, segonsla Unió Europea, no substitueix als himnes nacionals dels països de la UE, sinó que "celebra els valors que tots ells comparteixen"

El llenguatge universal de la música, aquest himne expressa els ideals de la llibertat, de pau i de solidaritat que representa Europa.

• Dia d’europa

Les idees en les quals es basa la Unió Europea es van plantejar per primera vegada el 9 de maig de 1950en un discurs del llavors Ministre d'Afers exteriors francès, Robert Schuman. Aquesta data es commemora avui dia com a moment clau de la creació de la UE.

El 9 de maig, Dia d'Europa, se celebra l'aniversari de la "declaració de Schuman". En un discurs pronunciat en 1950 a París, Robert Schuman Ministre d'Afers exteriors francès, va proposar una nova forma de cooperació política per a Europa quefes impensable una guerra entre els països que la componen.

La seva visió consistia a crear una institució supranacional europea que gestionés la producció conjunta de carbó i acer. El Tractat pel qual es creava aquesta entitat es va signar menys d'un any després i va entrar en vigor al juliol de 1952.

La proposta de Schuman es considera el començament del que avui coneixem com a UnióEuropea.

En un cim de la UE que va tenir lloc a Milà en 1985 es va decidir que el 9 de maig se celebrés el "Dia d'Europa" .

El Dia d'Europa està marcat per diverses activitats i actes festius la fi dels quals és apropar més les institucions europees a la gent i estrènyer els llaços entre els pobles que componen la UE.

• Lema de la Unió Europea

Unida a la diversitat, el lema de la Unió...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Administracio Publica
  • Administració Pública
  • Analisis De La Administracio Publica
  • Teoria de la administracio publica
  • Problema De La Administraci N Publica
  • Ensayo De Administraci N Publica
  • LIDERAZGO EN LA ADMINISTRACIO N PUBLICA
  • Ensayo Administraci N Publica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS