ADN

Páginas: 4 (809 palabras) Publicado: 13 de mayo de 2015
ADN (Àcid desoxiribonucleic)

L'àcid desoxiribonucleic (ADN o DNA) és un àcid nucleic que conté les instruccions genètiques utilitzades en el desenvolupament i funcionament de tots els éssers viusconeguts, així com en alguns virus. La funció principal de les molècules d'ADN és l'emmagatzematge d'informació a llarg termini. L'ADN és sovint comparat a un conjunt de plantilles, una recepta, o uncodi, car conté les instruccions requerides per produir altres components de les cèl·lules, com ara proteïnes i molècules d'àcid ribonucleic (ARN). Els segments d'ADN que porten aquesta informaciógenètica reben el nom de gen, però altres seqüències d'ADN tenen una funció estructural o estan implicats en la regulació de l'ús d'aquesta informació genètica.

Des d'un punt de vista químic, l'ADNes compon de dos llargs polímers d'unitats simples anomenades nucleòtids, amb un tronc compost de sucres i grups fosfats units per enllaços èster. Aquestes dues cadenes s'estenen en direccionsoposades l'una de l'altra, i per tant són antiparal·leles. Cada sucre està unit a una d'entre quatre tipus de molècules anomenades bases: Adenina, Timina, Citosina i Guanina. És la seqüència d'aquestesquatre bases al llarg de la cadena la que codifica la informació. La informació és interpretada utilitzant el codi genètic, que especifica la seqüència dels aminoàcids en les proteïnes. El codi és llegitper mitjà de la còpia de segments d'ADN en l'àcid nucleic relacionat ARN, en un procés anomenat transcripció.

Dins de les cèl·lules, l'ADN s'organitza en estructures anomenades cromosomes. Aquestscromosomes són duplicats abans que les cèl·lules es divideixin, en un procés anomenat replicació de l'ADN. Els organismes eucariotes (animals, plantes, fongs i protists) emmagatzemen l'ADN dins delnucli cel·lular, mentre que en els procariotes (eubacteris i arqueobacteris), es troba dins del citoplasma de la cèl·lula. Dins dels cromosomes, proteïnes cromatines com ara les histones compacten i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ADN QUE ES EL ADN
  • el adn
  • El ADN
  • El ADN
  • El Adn
  • el adn
  • ADN
  • El Adn

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS