Aigües Encantades

Páginas: 12 (2987 palabras) Publicado: 10 de mayo de 2012
Aigües encantades
Aigües encantades

PORTAFOLI DE
Josep Lladó Alcázar
Llengua Catalana i literatura
IES Puig de Sa Font

PORTAFOLI DE
Josep Lladó Alcázar
Llengua Catalana i literatura
IES Puig de Sa Font

Autor: Joan Puig i Ferreter
Aigües encantades (1908) se situa en un poble de la part alta de les comarques tarragonines i planteja el típic conflicte modernista entrel’individu i la societat.
El problema de la sequera provoca un enfrontament entre el sector tradicionalista i conservador del poble –que és el que té el poder- i la visió moderna d’un enginyer vingut de la ciutat que compta amb la complicitat de la filla del cacic local.
És la lluita ancestral entre la tradició i la modernitat vista des dels paràmetres del Modernisme més regeneracionista i vitalistaAutor: Joan Puig i Ferreter
Aigües encantades (1908) se situa en un poble de la part alta de les comarques tarragonines i planteja el típic conflicte modernista entre l’individu i la societat.
El problema de la sequera provoca un enfrontament entre el sector tradicionalista i conservador del poble –que és el que té el poder- i la visió moderna d’un enginyer vingut de la ciutat que compta ambla complicitat de la filla del cacic local.
És la lluita ancestral entre la tradició i la modernitat vista des dels paràmetres del Modernisme més regeneracionista i vitalista

Acte primer:
Resum

Al principi de l’obra se’ns presenta a la Cecília (filla de Pere Amat, atea i amb estudis) llegint un llibre a una sala de la casa de la seva família i posteriorment apareix el senyor Verges icomencen a parlar sobre les pregàries que es produïen aquella tarda per a demanar a Déu que plogués ja que feia tres anys que el poble sofria males collites i en aquest moment ja se’ns posa de manifest la personalitat de Cecília i el seu pensament antireligiós . A continuació entra la mare de Cecília (Juliana) i posteriorment també el seu pare (Pere Amat) i Cecília torna a posar de manifest la sevamanera de pensar. Els seus pares li diuen que ha de seguir la mateixa manera de viure que els avis i avantpassats i que s’ha de fer el que els pares volen però ella els hi diu contínuament que la religió li sembla una comèdia, que fa mal a la mentalitat de les persones fent-les ignorants i que s’ha de seguir la pròpia voluntat per a ser feliç. Aquesta manera de pensar de la seva filla és unaconducta que no els hi agrada als seus pares però al qui menys li agrada és al seu pare que és qui contínuament li diu que ha de dur una vida religiosa. Amb el pas de la conversació amb els seus pares Cecília cada vegada posa més de manifest el poc que li agrada la muntanya i que fins i tot s’hi planteja no tornar-hi mai més i el moment més àlgid de la discussió s’esdevé quan el seu pare l’amenaça ambcremar tots el llibres i acabar amb la seva carrera.
Més tard d’aquest conflicte entra Joan, demanant consell a Pere perquè ha arribat un home estrany al poble que parla sobre una manera de obtenir aigua en abundància però diu que l’hauria d’extreure dels gorgs de la Verge, que segons els costums del poble són unes aigües miraculoses que poden arribar a curar malalties, pel qual sorgeix unsentiment d’aversió cap a aquest home cap al seu remei. A Cecília li crida l’atenció la aparició d’aquest home al poble i quan posteriorment arriba Vergés després de haver-se’n anat li dona una targeta a la Cecília confirmant-se que era la persona que ella esperava i se’n va de la casa sense que es doni compte ningú. Arriba Trinitat cercant al seu marit per dir-li que el foraster cercava al batle perdemanar-li permís per a parlar en la plaça del poble i després també hi apareix mossèn Gregori i amb aquest comencen a discutir que aquest home només havia vingut al poble per fer que se’n oblidessin de la fe, que els homes de ciutat només pensen en el doblers i en crear industries en el pobles de muntanya però com que no sap exactament les intencions que té el foraster decideix que li...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • aigües encantades
  • aigues encantades
  • Aigues Encantades
  • propostes de treball aigues encantades
  • Comentari Aigües Encantades
  • Aigües Encantades
  • resumen de aigues encantades
  • Aigües Encantades

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS