Al Capone

Páginas: 7 (1748 palabras) Publicado: 29 de marzo de 2014
Poesia trobadoresca.

Quan el català es va consolidar, van començar a aparèixer les primeres obres en català, les primeres van ser molt simples i primitives, la lírica popular. Cap al s.XII, van començar a aparèixer les primeres obres cultes escrites en occità( gràcies a una escola que hi havia als pirines francesos)

Popular: Eren de temes molt diversos i la seva característica era queTOTES es transmetien oralment, cosa que ha fet difícil que arribin als nostres dies. Les escrivien les classes més senzilles, que nomès sabien escriure en català.
Culta: Seguia el model trobadoresc occità. Es desenvolupava a les corts i per els reis, creada per poetes cultes(trobadors).Reflectia la mentalitat de l’època i estava escrita en occità o provençal.

Durant els sXII, sXIII es reflectiacom les llengües romàniques s’anaven introduïnt a la cultura i desplaçant al llatí.

CULTURA
COL·LOQUIAL I FAMILIAR
PROSA
POESIA
CATALÀ
LLATÍ-CATALÀ
OCCITÀ-LLATÍ
----------------------------------------------


2. Poesia trobadoresca.
Va néixer a la primera meitat del s.XII, al sud de Gàl·lia( coneguda com a “Provença” “Occitània” o” Llenguadoc”), sud de l’estat francès. A partrird’això es va extendre cap a Itàlia i el nord de Catalunya durant tot el sXIII. La zona en que es desenvolupa la poesia trobadoresca comprès una zona desde l’Atlàntic a l’oest.
En el territori en el que va néixer, no hi havia un únic esta, sinó que estava dividida en petites entitats governades per senyors feudals independents. Però tenien un cosa en comú: LLENGUA. Cosa que va facilitar que compartissinuna mateixa literatura, que va donar origen a la poesia culta al sXV.
A. Poesia trobadoresca: Va tenir un gran èxit a Europa occidental i els poetes d’altres llocs ho van copiar tot.
B. Proximitat geogràfica: Va afavorir les relacions polítiques, comercials, culturals i econòmiques entre Occitania i els comptats catalans.
C. Relacions polítiques: Sempre havien estat molt estretes i es vanacabar de consolidar amb el casament de Ramon Berenguer III amb Dolça de Provença. El fort lligament es va trencar quan Catalunya, va anar a ajudar a Occitània per lluitar contra els francesos i França els va guanyar. Això va suposar l’annexió de Occitània a França.
D. Similitud: Entre el català i l’occità va afavorir a l’occità a ser usada per els trobadors catalans i entesa a la Corona d’Aragó.L’occità o Provençal.

Llengua romànica anomenada llengua d’oc. Pertany al grup lingüístic gal·loromànic ( igual que el català i els francès) parlada al sud de l’actual estat francès. L’occità te un dialecte que es el provençal.

Occità te un dialecte que es el provençal.

Occità Provençal culte

Poesia anterior al sXII
Poesia trobadoresca
Existia un tipus de poesiaculta en llatí.
Poesia escrite en llengua vulgar( rompanic o occità)
La poesia èpica, que era narrativa .
Es una poesia lírica.
Existia la poesia popular, que era anònima
Eren d’autor conegut en la majoria dels casos.
3.El trobador.
“Trobadors”, els autors de la poesia lírica provençal, que van fer les seves obres entre el sXII i sXIII. Primer al sud de Gàl·lies desprès a Catalunya i elNord d’Itàlia. El seu nom deriva de trobar, que volia dir crear literalment. En la època, la paraula poeta estava reservada als autors cultes que escrivien en llatí.
El trobador era l’autor de la lletra però també de la música, ja que la poesia trobadoresca anava acompanyada d’un instrument musical. Els trobadors eren gent culta, ja que havien de saber les tècniques de versificació i també decomposició musical.
Els trobadors vivien dels seu ofici, ja que molts cops actuaven a la cort a canvi de recompenses i protecció.
Alguns senyors feudals també van ser trobadors: duc Guillem IX d’Aquitània, Ricard Cor de Lleó(rei d’Anglaterra), fins i tot el rei Alfons I va ser un trobador.
En alguns dels cançoners apareixen, textos en prosa anomenats Vidas(petites biogrqfies dels trobadors) i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Al capone
  • Al Capone
  • Al Capone
  • Al Capone
  • Al capone
  • Al capone
  • Al Capone
  • Al Capone

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS