al·legoria de la pintura

Páginas: 5 (1190 palabras) Publicado: 26 de abril de 2013
Al·legoria a la pintura

Comentari d'una obra pictòrica
1. Documentació o Catalogació general
a) Catalogació: Al·legoria a la pintura de Vermeer van Delft, Jan
pintat entre els anys 1666-1668
b) Breu Ressenya: Oli sobre tella, pintat als països baixos actualment es troba en Kunsthistorisches Museum o museu de Història de l'art de Viena (Austria). La pintura representa una escena intimad'un pintor retratant a una model femenina en el seu estudi, al costat de la finestra, amb el fons d'un gran mapa dels països baixos.

2. Anàlisi formals
a) Elements plàstics:
a.1) Línia o Dibuix: Predomini de la pinzellada i el cplor, Tot el quadre gira entorn de la model.
a.2) Colors: Predomini dels càlids brillants, els dos personatges destaquen perquè les seves robes són de colors freds.a.3) Llum: La llum entra per la finestra i ho il·lumina tot de forma natural per tant es una llum real i simbòlica perquè il·lumina amb més intensitat la model femenina.
b) Composició: Asimètrica i oberta, té una gran profunditat. El quadre es dividit en 3 parts. D’esquerra a dreta, el primer tram està dominat pel cortinatge i la taula; al centre, la model (atrau la mirada de l’espectador) i a ladreta, el pintor. La composició individualitza les figures, alhora que les unifica amb la llum. En el mapa del fons, s’observen esquerdes que passen per Breda (important batalla en les guerres dels Països Baixos)
c) Temps: És referencial i dinàmic.
d) Ritme: Contrast entre el moviment de l'artista i el repòs de la model.
e) Estil: Vermeer és famós per una divisió equilibrada de la superfíciesla geometria tenia un paper molt important en els seus treballs era molt bo amb la llum. Un tret distintiu del període és la proliferació de gèneres de pintures,(retrats, paisatges, natures mortes, interiors...). A la nova república del nord, protestant i burgesa, hi ha una major diversitat de gèneres pictòrics i diversificació temàtica. Als Països Baixos espanyols catòlics i aristocràtics lapintura d'història i la temàtica religiosa s'imposen. És una pintura d’interior.

3. Interpretació
a) Contingut i significació: Tema El tema és la Musa de la història de Clio. Això es fa evident amb la corona de lloure, sosté una trompeta (símbol de la fama) i porta un llibre (símbol del coneixement). En el centre es pot trobar una làmpada daurada amb la àguila de dos caps, símbol de la coronadels Habsburg, antics reis catòlics de holanda (Veermer era catòlic en un país protestant) la làmpada no té espelmes i simbolitza la fi de la fe catòlica. La màscara mortuòria mostra la inefectivitat de la monarquia dels Habsburg. Gènere retrat, interior i quotidià. Recepció El pintor no es va separar de la seva obra.
b) Funció: Decorativa
c) Explicacions: En una època on el comerç a fet del païsosbaixos un important centra econòmic, el art reneix amb l'impuls de la burgesia. Un país que a aconseguit lliurar-se del papa i ser protestant. Les guerres de religió van dividir els Països Baixos: Bloc Lauda-Calvinista /Flanders-Catòlica (sota la monarquia de Felip II) Holanda, seguint el calvinisme, busca altres temes en la pintura: paisatges, retrats, escenes costunvristes, del gust da laburgesia ascendent, gràcies al comerç arreu d’Europa.

Preguntes
1. Situa l’obra en el seu espai cronològic, històric i cultural [1 punt].
El cuadre, pintat entre els anys 1666-1668. En una època on el comerç a fet del països baixos un important centra econòmic, el art reneix amb l'impuls de la burgesia. Un país que a aconseguit lliurar-se del papa i ser protestant. Les guerres de religió vandividir els Països Baixos: Bloc Lauda-Calvinista /Flanders-Catòlica (sota la monarquia de Felip II) Holanda, seguint el calvinisme, busca altres temes en la pintura: paisatges, retrats, escenes costunvristes, del gust da la burgesia ascendent, gràcies al comerç arreu d’Europa.


2. . A quin estil pertany. Enumera cinc característiques d’aquest estil [1 punt].
El quadre pertany al barroc: Vermeer...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Al·legoria de la Virtud
  • Pinturas
  • PINTURAS
  • pintura
  • Pintura
  • Pintura
  • La pintura
  • Las Pinturas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS