Alba

Páginas: 13 (3004 palabras) Publicado: 24 de noviembre de 2013
BLOC 1 : L’ÉSSER HUMÀ ENTRE LA NATURALESA I LA CULTURA

1. L’HOME I L’EVOLUCIÓ

1. ANTECEDENTS: LA TEORIA FIXISTA.

1.1. A partir d’Aristòtil, s IV aC, el pensament occidental ha defensat, fins al s. XIX, una concepció fixista de la vida, segons la qual es espècies vives no varien , són fixes.
1.2. El fixisme anava aparellat amb el creacionisme, teoria segons la qual l'univers va éssercreat per Deu, tal i com és en l'actualitat. L'arquebisbe anglicà James Ussher va calcular l'edat de la Terra, creada el 23 d'octubre de 4004aC , utilitzant el llibre del Gènesi com a principal font d'informació
1.3. Carl von Linné (1707-1778), autor de la cèlebre classificació o ordenació de tots els éssers vius en gèneres i espècies, va defensar la invariabilitat de les espècies, malgrat elfamós episodi de la “planta llinnària”
1.4. La paleontologia i l'anatomia comparada, ciències nascudes al s.XIX, qüestionaven la concepció fixista i apuntaven a una certa evolució entre els fòssils d'animals desapareguts així com a semblances i correlacions entre els diferents organismes, trobats en diferents estrats geològics. També resulten determinants els estudis sobre l'edat de la Terra,impulsats pels geòlegs Hutton i Lyell.Aquests estudis porten a estimacions molt allunyades de les proposades per l'arquebisbe Ussher (4.600 milions d’anys segons les tècniques modernes de datació).
1.5. George Cuvier (1769-1832), intentà salvar el fixisme suggerint que la Terra havia sofert freqüents cataclismes o catàstrofes que provocaren l'extinció d’algunes espècies que, posteriorment havien estatcreades.

2. TEORIA DE L’EVOLUCIÓ

2.1. LAMARCK (1744- 1829)

2.1.1. Fou ell qui proposà la primera teoria coherent de l'evolució ja que era possible d'identificar tota una cadena de fòssils que seguien l'ordre dels estrats geològics. Per tant era necessari explicar el tipus de mecanisme que pogué produir el pas d’una baula a l'altra , tot suposant que aqueix mecanisme seguiria actiu enl'actualitat, generant els canvis que produirien les espècies del futur.
2.1.2. Si una espècie es veu forçada per un canvi climàtic o d'altres tipus a adaptar se a un medi ambient nou, aquells òrgans que siguin més adequats a les noves condicions es desenvoluparan fins adaptar se a la seva nova funció, mentre que els que no són utilitzats s'atrofien Aquesta llei de l'ús i desús dels òrgans esresumeix en l'aforisme "la funció crea l'òrgan “
2.1.3. Els caràcters adquirits per mitja de l'ús i el desús es transmetien sexualment als descendents.
2.1.4. D’una espècie inicial, i al llarg de milions d’anys, podien aparèixer moltes espècies diferents a conseqüència de la diferenciació provocada per la seva adaptació a distints ambients.

2.2. DARWIN (1809-1882)

2.2.1. Va aportar unadescripció dels mecanismes explicatius de l’origen de les espècies: la "teoria de la selecció natural" : De la constatació del fet que les poblacions d'éssers vius tendeixen a augmentar en major proporció que l'aliment disponible, inferia que es produïa una lluita per la supervivència, en la que quan canvien les condicions ambientals, certs individus es veien afavorits enfront a d'altres menys adaptats.2.2.2. Aquesta lluita per sobreviure perpetuaria les variacions avantatjoses per mitja de l'herència de manera que els individus pitjor adaptats resultaren eliminats, mentre que els millors adaptats, sobreviuran transmetent aquestes variacions favorables al llarg d'enormes períodes de temps,
2.2.3. i això explicaria l'origen de les espècies que ara coneixem.

2.3. NEODARWINISME

2.3.1. ElNeodarwinisme recull la teoria de Darwin sobre la selecció natural, un millor coneixement de les mutacions, així com de les aportacions mendelianes respecte dels mecanismes de l'herència biològica.
2.3.2. Els organismes vius són sistemes complexos que tenen la propietat de reproduir-se. Els caràcters i les propietats d’un organisme passen a un altre gràcies a la informació continguda a l'ADN...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • EL ALBA
  • Alba
  • El alba
  • El Alba
  • ALBA
  • ALBA
  • Alba
  • alba

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS