alemania

Páginas: 76 (18777 palabras) Publicado: 28 de enero de 2014
    
APUNTS D’HISTÒRIA 2008-09











Col·legi Sant Josep
Teresianes-Gràcia

.


 La revolució americana

1. Inicis del poblament
2. Les raons de l'aixecament
3. La guerra de la Independència
4. Les aportacions de la revolució americana
5. Cronologia bàsica

Els canvis que en el camp ideològic va suposar la Il·lustració i en l’econòmic el creixement del segleXVIII van anunciar una època de profundes transformacions polítiques, que havien de permetre a la burgesia de limitar el poder reial en el seu propi benefici i d'abolir les traves feudals que impedien el desenvolupament del capitalisme. Aquest procés és el que coneixem com a revolució burgesa.
Dues són les revolucions que al final del segle XVIII van obrir el camí: l'americana i la francesa.Molt diferents, ja que partien de realitats desiguals, coincidien per això en reclamar la llibertat, la igualtat i la propietat.
1. Inicis del poblament

Des del principi del segle XVII els europeus van establir colònies de poblament permanent a Amèrica del Nord. Al llarg del segle, els colons anglesos van anar desplaçant els suecs i els neerlandesos fins a aconseguir de ser majoria a la costaatlàntica.
En un principi, entre els immigrants predominaven els de creences religioses protestants, que fugien de les persecucions religioses europees. Aquest va ser l’origen de Boston (Massachusetts), fundada el 1620 per un petit grup de puritans, arribats en el vaixell anomenat Mayflower des de Gran Bretanya. Ara bé, no va ser menys important el mòbil de l'enriquiment, i ja el 1607 laCompanyia de Virgínia havia fundat la primera ciutat britànica a Amèrica del Nord: Jamestown. Onades successives d'emigrants van anar configurant les tretze colònies britàniques que havien de ser l'origen dels EUA.



Al segle XVIII, els habitants d'aquestes colònies, coneixedors del procés polític de Gran Bretanya i animats per les idees d'igualtat, llibertat i tolerància que els arribaven del'Europa Il·lustrada, es van enfrontar a la metròpoli i el que podia haver estat una guerra d’independència colonial es va transformar, a més, en una original revolució, precursora de les del continent europeu.

2. Les raons de l'aixecament

Cap a l'any 1750, les tretze colònies tenien una població i uns recursos variats. En el seu conjunt no arribaven als dos milions de colons blancs per a unimmens territori, però s'apreciaven ja profundes diferències, que han marcat la història dels Estats Units. A la zona nord i a la zona centre, amb escassa població d'esclaus negres i una estructura agrícola i comercial, predominava la petita propietat familiar, mentre que a les cinc colònies del sud, les més prosperes, un grup de riquíssims hisendats latifundistes explotaven amb mà d'obra esclava(300.000 negres) les grans plantacions d’arròs, tabac i cotó.
Tot i aquestes diferencies, quasi tots els colons estaven units per uns llaços comuns: la llengua anglesa, que parlava el 90 % de la població, la religió protestant i un govern local1 basat en assemblees elegides i representatives. La llunyania de la metròpoli els conferia una àmplia llibertat d'expressió i d'acció, i el caràcter depaís nou va permetre l’absència de diferències estamentals
Així mateix, la majoria dels colons es mostraven descontents amb la legislació comercial britànica2. Les Actes de Navegació (1651), que monopolitzaven el comerç i el transport de productes entre Gran Bretanya i les colònies, impedien a aquestes colònies de comerciar lliurement amb els franceses o els espanyols i els obligaven a pagar fortsimpostos.
L'any 1763, passada la guerra dels Set Anys, Gran Bretanya havia conquerit a França el Canadà i la riba est del Mississippí, i pretenia explotar-ho en el seu únic benefici. El govern britànic va prohibir als colons d’instal·lar-se més enllà dels Apallades, i va frenar d'aquesta manera l'expansió cap a l'oest, fet que es considerava un dret per part de la majoria dels colons. Així...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Alemania
  • Alemania
  • Alemania
  • alemania
  • Alemania
  • ALEMANIA
  • Alemania
  • Alemania

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS