Alimentaci Base 1

Páginas: 12 (2947 palabras) Publicado: 24 de marzo de 2015

1. ELS NUTRIENTS

Els aliments ens proporcionen nutrients que són necessaris per viure i ens mantenen la salut. El nostre cos necessita més de 40 nutrients diferents per mantenir-se sa i els obté de cadascun d’ells de diferents aliments, ja que no estan repartits de manera homogènia entre ells. La distribució irregular dels nutrients ha portat a classificar-los en diferents grups, d’acord ambla seva funció nutritiva. Els grups són els següents: els glúcids o hidrats de carboni, els lípids, les proteïnes, les vitamines, els minerals i l’aigua.
L’organisme necessita una aportació periòdica d’una sèrie de substàncies bàsiques que són imprescindibles per la formació de teixits, per a l’obtenció de l’energia que necessita el desenvolupament de les seves activitats fisiològiques i per a laregulació del metabolisme. Aquestes substàncies presents en diferent proporció en els diversos aliments que consumim quotidianament.
Tots els éssers vius necessitem nutrients per poder viure, tan humans, animals i plantes, que en el seu cas quan moren la seva matèria es descompon; el àtoms que formen les molècules d ela matèria viva tornen al medi físic per ser utilitzats de nou, i així nos’esgoten mai. Aquests àtoms són els nutrients, que alimentaran noves plantes.
Els nutrients es poden classificar de diverses maneres:
1) Segons la seva importància:
Nutrients essencials: són aquells que són vitals per l’organisme ja que no els pot sintetitzar. És a dir, són substàncies que s’han d’obtenir del medi ambient. Per exemple l’oxigen, àcids grassos essencials, aminoàcids, algunes vitamines,alguns minerals...
• Nutrients no essencials: són els que no són vitals per l’organisme, i que segons determinades condicions es sintetitzen a través de molècules precursores.
2) Segons la seva quantitat:
Macronutrients: són aquells nutrients que el nostre cos en necessita grans quantitats diàries i són la base de la nostra dieta. Aquest nutrients participen com a substrat en els processosmetabòlics destinats a obtenir energia: glúcids, proteïnes i greixos.
Micronutrients: aquests nutrients el nostre cos en necessita però en quantitats més petites i participen en el metabolisme com a reguladors dels processos energètics, però no com a substrat : vitamines i minerals.

3) Segons la seva funció:
Energètics: són aquells nutrients que serveixen com a substrat metabòlic per obtenir energiaperquè el nostre organisme pugui realitzar les funcions necessàries.
Plàstics: són els nutrients que formen l’estructura de l’organisme i permeten el creixement.
Reguladors: són els que controlen les reaccions metabòliques.

La nutrició consisteix en ingerir tots aquells aliments i substàncies que el nostre cos necessita per mantenir-se bé, si no es du a terme una nutrició correcta es poden tenirseriosos problemes alimentaris derivant a malalties com la bulímia, l’anorèxia i l’obesitat.
La dieta és el conjunt d’aliments que prenem per poder créixer sans. Les dietes poden tenir un origen cultural, com ara la dieta mediterrània, o una finalitat terapèutica, com ara les dietes per aprimar-se o les que s’utilitzen en el tractament de la diabetis.
La dieta Mediterrània té la característicaprincipal que s’utilitza l’oli d’oliva com a recurs principal per tal d’acompanyar els aliments, a més que també es una dieta rica en verdures, cereals, llegums i fruita; també és abundant el consum del peix i carn. Es considerada una de les dietes més equilibrades que hi ha.






2. ELS GLÚCIDS O HIDRATS DE CARBONI

Els glúcids o hidrats de carboni són components formats per carboni, hidrogen ioxigen.
La principal funció dels glúcids és aportar energia a l'organisme.
De tots els nutrients que puguin ser utilitzats per obtenir energia, els glúcids són els que produeixen una combustió més neta dins les nostres cèl·lules i els que deixen menys residus en l'organisme.
Els glúcids són presents a molts tipus d’aliment però sobretot als d’origen vegetal: els més rics en aquests...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bases 1
  • BASES 1
  • 1 ensayo Bases 2014 1
  • 1 Bases Herramientas Matlab 1
  • Presupuesto Base Cero 1
  • ENSAYO DE BASES 1 Listo
  • Bases Te Ricas Proyecto 1
  • cuestionario base de datos 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS