alimentos

Páginas: 16 (3821 palabras) Publicado: 29 de octubre de 2014
L’alimentació equilibrada
És la que ens aporta tots els nutrients que el nostre cos necessita, a traves de la ingesta d’una quantitat adequada d’energia. És una alimentació sense carències nutritives ni desequilibris calòrics que produeixin alteracions en el pes corporal (estar massa prim o tenir excés de pes) i en la salut en general.
Els requeriments nutricionals i energètics depenen del’edat. No té les mateixes
necessitats un adolescent que una persona gran sedentària, una dona embarassada o un esportista professional. L’alimentació ha de ser variada, la dieta quotidiana ha de contenir la máxima varietat possible d’aliments, per a garantir-nos una aportació de nutrients que eviti possibles carències. Cal tenir en compte que no hi ha cap aliment que aporti tots i cadascun delsnutrients
que el nostre organisme necessita. Hem d’aconseguir que a l’alimentació hi hagin productes d’origen i de grups alimentaris diferents:
188214046355
Verdures
Llegums
Carn
Peix
oli d’oliva
cereals
lactis
fruita fresca
fruita seca, etc.
Si l’alimentació és variada, la vitamina, el mineral o la proteïna que falti en algún aliment, ens l’aportarà un altre i així, podrem aconseguirl’equilibri nutricional necessari.
A què anomenem aliments?
Els aliments són compostos naturals o transformats que contenen com a mínim una substància nutritiva. Poden ser d’origen animal o vegetal i poden presentar textures diferents (sòlids, líquids, etc.). Es classifiquen per grups en funció de les característiques nutricionals de cadascun.
Què són els nutrients?
Els nutrients són les proteïnes,els hidrats de carboni, els greixos o lípids, les
vitamines i els minerals continguts en els aliments.
Els aliments, un cop ingerits segueixen el recorregut del tub digestiu, i a través de diferents processos físics i químics, passen els nutrients que contenen al torrent circulatori, és a dir, a la sang. Grups d’aliments i nutrients principals:
GRUP D’ALIMENTS NUTRIENTS PRINCIPALS
Llet iderivats Proteïnes i calci
Carn, peix i ous Proteïnes
Pa i fècules Glúcids complexos i fibra
Verdures i hortalisses
Fibra, vitamines i minerals
Fruita
Glúcids simples, vitamines,
minerals i fibra
Olis i greixos Lípids
En que es basa una alimentació equilibrada?En 3 principis bàsics:
Cobrir les necessitats calòriques o energètiques de l’organisme
Aportar els requeriments nutricionalsnecessaris
Fer una alimentació variada, és a dir, menjar aliments de tots els grups
Necessitats calòriques o energètiques
Per a fer les activitats diàries, necessitem una aportació continua d’energia que ens proporcionen els diferents aliments.
El valor energètic o calòric correspon a la quantitat d’energia que s’obté d’un aliment un cop oxidat o metabolitzat. El valor mitjà dels diferents nutrientsen termes calòrics són:
Hidrats de carboni 4 kilocalories per gram
Proteïnes 4 kilocalories per gram
Greixos 9 kilocalories per gram
Els hidrats de carboni poden ser simples com la glucosa o la sacarosa (sucre blanc) o compostos com el midó.
Les proteïnes poden ser d’origen animal (carn, ous o peix) o d’origen vegetal
(verdures, hortalisses o llegums). Les primeres es consideren d’alt valorbiològic, mentre que les que procedeixen dels vegetals no són nutricionalment tan completes.
Els greixos poden ser saturats i insaturats. En general, els greixos saturats
procedeixen en un percentatge molt elevat d’aliments com les carns, la brioixeria, etc., i abusar-ne incrementa el risc de patir determinades malalties, especialment les cardiovasculars. Els insaturats, en canvi, tenen un perfilmés saludable, especialmente quan es tracta de l’oli d’oliva. Les necessitats individuals d’energia depenen de la composició corporal, de l’edat, del sexe i, cosa que és molt important, del grau d’activitat física. És l’únic factor sobre el qual podem incidir per modificar la nostra despesa energètica. Els requeriments energètics, que poden ser de 2.600 a 3.000 kilocalories, o fins i tot...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Los alimentos
  • Alimentos
  • Alimentos
  • Los alimentos
  • Alimentos
  • Alimentos
  • Alimentos
  • Alimentos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS