Allò Que Tal Vegada S'Esdevingué

Páginas: 4 (932 palabras) Publicado: 3 de noviembre de 2012
Comentari de text: Allò que tal vegada s’esdevingué


El fragment que comentarem a continuació forma part del principi de l’obra de teatre Allò que tal vegada s’esdevingué de Joan Oliver,escrita durant la Segona República Espanyola i estrenada a Mèxic, a l’exili, durant els anys quaranta.
El text es inclòs dins la part de l’obra que anomenaríem plantejament i, per tant, s’hipresenten els temes i els personatges de la història. L’acció es situa a l’exterior de la cabana d’Adam un matí de diumenge de juny- les referències d’espai i temps no canviaran durant tota l’obra ja querespecta els paràmetres clàssics. Caïm, Adam i el Querub discuteixen sobre la relació pare-fill que hi ha establerta entre el primer i el segon personatge. Tota aquesta situació ha estat provocada perquèl’àngel ha arrestat Caïm quan intentava entrar al Jardí de l’Edèn.
El fragment s’inicia amb una frase d’Adam on es sintetitza la seva forma de veure el fill: “No em respecta…” Això indica que eltema girarà al voltant de la rebel·lia de Caïm. Aquest és presentat com algú molt més madur que el seu pare, amb una capacitat crítica que no s’atura davant de res- ni de Déu- que comparteix ambl’autor. Mentre el pare es limita a indignar-se i a fer comentaris sarcàstics per tal de desacreditar Caïm, el jove raona els seus arguments i defensa la seva postura mitjançant un mètode que, si nocientífic, com a mínim és racional.
La figura de l’àngel, que hauria de representar l’autoritat de Jahvè a la Terra, és utilitzada com a jutge pels altres dos personatges. En principi, el Querub pertany auna raça superior, però aquí, en canvi, es sent insegur davant la presència d’Adam i Caïm: Per una banda, el fill és amic seu i entén els seus sentiments; per altra banda, el pare segueix la Lleidivina i l’àngel l’ha de respectar. Per aquesta raó es limita a fer comentaris basats en els manaments divins, que no el posiciones clarament a favor de cap de les dues postures: “… el Senyor li ha...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Allo Que Tal Vegada S'Esdevingue
  • Comentaris de allò que tal vegada s'esdevinguè
  • Allo Que Tal Vegada Wiki
  • Joan Oliver I Allò Que Tal Vegada S’esdevingué (1936)
  • Allò que tal vegada s¡esdevinguè de joan oliver
  • allo
  • Vega
  • Vega

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS