alumna

Páginas: 11 (2736 palabras) Publicado: 13 de noviembre de 2014


Pureza de María
Sant Cugat del Vallès
FITXA 1: L’UNIVERS I LA TERRA
Nom: .................................................................................
Data: .................................................................................
CMC


1r BTX A


FORMACIÓ DE L’UNIVERS

1.- Diferències essencials entre l’astronomia i l’astrologia.
L’astronomia és unaciència natural que s’encarrega d’estudiar les propietats químiques i físiques dels cossos celestes, en canvi, l’astrologia és un conjunt de creences que plantegen l’existència d’una relació entre la posició dels planetes i el que passa a la terra.

2.- Quines evidències tenim que el model de Ptolomeu és fals?
El motiu principal és que el model de Ptolomeu tenia problemes per explicar elmoviment dels planetes els quals tenien trajectòries aparentment erràtiques, i actualment sabem que aquesta teoria no pot ser certa ja que tenim les imatges dels satèl·lits.

3.- Text de Nicolas Copèrnic (1473-1543)
"... Per la qual cosa em vaig prendre la feina de llegir els llibres que vaig poder aconseguir de tots els filòsofs, per investigar si algun d'ells va emetre alguna vegada una opiniódiferent sobre els moviments de les esferes del món, de les que van sostenir els que van ensenyar matemàtiques a les escoles. Primerament vaig descobrir en Ciceró que Nicetus havia sostingut que la Terra es movia, i, posteriorment vaig comprovar que, segons Plutarc, alguns autors van emetre la mateixa opinió ... Sobre està base vaig començar a pensar en la mobilitat de la Terra, i encara que aquestaopinió semblava desusada, però sabent que a altres abans de la meva se'ls havia concedit la llibertat d'imaginar certs cercles per demostrar els fenòmens dels astres, vaig pensar que fàcilment em permetria comprovar si, atribuint algun moviment a la Terra, seria possible deduir demostracions més sòlides que les dels meus predecessors sobre la revolucions de les esferes celestes "
Copèrnic arribaaixí a concebre el seu sistema heliocèntric, molt més simple que el geocèntric de Ptolomeu. Desgraciadament, els arguments exposats en el seu llibre no van convèncer als que veien en certs passatges de la Bíblia un clar suport al geocentrisme. Així, Martí Luter el va titllar d'heretge, i l'Església catòlica va posar el llibre de Copèrnic en l'Index Librorum Prohibitorum, arribant a condemnar a undels seus defensors, Giordano Bruno, a ser cremat a la foguera. Apareix aquí clarament l'íntima relació entre el desenvolupament científic i la ideologia, en el seu sentit més ampli, mostrant els perills de qualsevol monopoli ideològic.
a) Per què creus que Copèrnic va esperar a publicar les seves teories al final dels seus dies, quan ja estava en el seu llit de mort?

Perquè la seva teoriaanava en contra de la religió, si hagués publicat la seva teoria heliocèntrica el podien arribar a condemnar, sabent això va esperar a publicar la seva teoria al final dels seus dies.
b) Per què creus que Copèrnic presenta les seves idees recolzant-se en l'autoritat d'autors antics per justificar les seves innovacions?

Per tenir una base a partir d’altres teories, per a que la seva teoriatingues algun fundament per a la gent disposada a creure-se-la.
c) En els comentaris al text s'assenyala que: "Alguns veien en certs passatges de la Bíblia un recolzament al geocentrisme"
Què és la Bíblia? Qui la va escriure?
La Bíblia és el conjunt de textos religiosos del cristianisme.  la Bíblia va ser escrita en un període de 1.600 anys, en el decurs de 60 generacions, per més de 40 autorsdiferents, en tres continents
Quins passatges de la mateixa donen suport al geocentrisme?
Jos. 10:12-13, "Sol, detura't a Gabaon...el sol es va aturar al bell mig del cel...".
d) En els comentari al text s'assenyala que: "Copèrnic va ser titllat d'heretge per Luter": Què és un heretge? Qui va ser Luter?
Una heretgia és una doctrina considerada contradictòria als dogmes establerts per l'Església...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Alumno
  • Alumno
  • Alumnos
  • Alumna
  • Alumno
  • Alumno
  • alumno
  • alumno

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS