America

Páginas: 6 (1282 palabras) Publicado: 7 de diciembre de 2012
PRÀCTICA NÚM. 4: PARTITS POLÍTICS
Patxi, Juan, i Edurne, juntament amb un grup de persones volen constituir un nou partit polític Eusko Gora que té com objectiu principal del seu programa assolir la independència del País Basc. De fet, molts dels seus membres eren representants en el passat de Batasuna i altres són ex presos d’ETA. Així mateix, el programa coincideix en molts punts amb el quetenia Batasuna. Per altra banda en els seus estatuts es disposa que el president d’honor –al que no se li encomanen funcions ni se li dóna cap poder--, un altre ex pres d’ETA, ho serà amb caràcter vitalici.
QÜESTIONS:
Si us plau, contesti raonant-ho i basant-se en (1) la Constitució, (2) la Llei de Partits Polítics 6/2002, de 27 de juny, i (3) la jurisprudència constitucional (que s’adjunta)cada una de les preguntes que es plantegen a continuació:
1. Expliqui breument els tràmits que han de seguir els promotors d’aquest partit Eusko Gora polític si volen que adquireixi plena personalitat jurídica.
Per adquirir personalitat jurídica, els partits polítics s'han d'inscriure en el Registre de Partits polítics que, a aquests efectes, existeix en el Minsteri d'Interior, prèviapresentació en aquell de l'acta fundacional subscrita pels seus promotors, acompanyada dels documents que acreditin el compliment dels requisits previstos en aquesta llei orgànica.
L'acte funcional ha de ser un document públic i contenir, la identificació personal dels promotors, la denominació del partit que es proposa constituir, els integrants dels òrgans directius provisionals, el domicili i elsestatuts pels quals haurà de regir el partit que tracta de constituir.
2. Quina autoritat ha de conèixer en primer lloc aquesta tramitació?
El Ministeri d'interior.
3. Si vostè fos aquesta autoritat i considerés que la constitució d’aquest partit planteja problemes de constitucionalitat o de legalitat, quines actuacions realitzaria per oposar-s‘hi? En aquest cas, quin seria el procediment aseguir i a qui correspondria adoptar la decisió definitiva?
Si en la documentació presentada es dedueixen indicis racionals en relació amb la il · licitud penal del partit, el procediment a seguir seria que el Ministeri de l'interior ho ha de posar en coneixement del Ministeri Fiscal, dins el termini de vint dies a què es refereix l'article, mitjançant resolució fonamentada que anirà acompanyadadels elements provatoris disponibles per apreciar aquests indicis. El Ministeri fiscal en funció si considera suficients o no els indicis d'il · licitud penal, exercirà davant la jurisdicció penal les accions que corresponguin o retornará la comunicació al Ministeri d'interior als efectes de completar la inscripció. Per aquest procediment s'actuarà conforme l'article 12 d'aquesta llei orgànica ja queel partit Esukero Gora preten succeïr l'activitat d'un altre declarat il·legar o dissolt, i la decisió final es resolta pel Tribunal Suprem.
4. Una vegada adquirida la personalitat jurídica, es pot instar la dissolució d’aquest partit? En base a què? Qui és competent per decidir-ho? D’acord amb la vostra opinió, quina seria aquesta decisió i com l'argumentaríeu?
Sí, es pot instar ladissolució d'un partit polític amb personalitat jurídica, els components que ho decideixen són als membres del grup i l'autoritat judicial component. La dissolució es durà a terme en base que el partit actuï com en els casos següents:
- Incorri en supòsits tipificats com associació il · lícita en el Codi Penal.
-Quan vulneri de manera continuada l'exigència d'una estructura interna i un funcionamentdemocràtic.
- Quan de forma reitirada i greu la seva activitat vulneri els principis democràtics o persegueixi deteriorar o destruir el règim de llibertats o eliminar el sistema democràtic.
Jo, pel que fa al partit Eusko Gora, adoptaria la decisió de la dissolució d'aquest partit, per les següents conductes i indicis:
- Incloure regularment en els seus òrgans directius o en les seves llistes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • America
  • America
  • America
  • America
  • america
  • america
  • America
  • america

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS