Amor cortés

Páginas: 3 (639 palabras) Publicado: 28 de abril de 2014
L'AMOR CORTÈS

La poesia trobadoresca era un reflex de la societat feudal que la generà. Difosa a través de la música, era una literatura feta i consumida per la noblesa que vivia a la cort.L'amor cortès esdevingé un element més de la cortesia.
Representava un amor veritable, lleial, generós, desinteressat, afectuós, que s'associava amb la bona conducta i amb la bona educació, que busca ladiversió i el plaer, que esclata en goig i alegria si es correspost.... Totes aquestes idees provenen de l'amor cortès de la literatura trobadoresca, que acabà impregnant tota la literatura medievali la societat de l'època.
Bàsicament l'amor cortès, o fin'amors en provençal, consisteix en una mena de joc en què el codi feudal es traspassa a l'experiència amorosa.
Les relacions entre el senyorfeudal i vassall pròpies del feudalisme troben un paral·lel en les que s'estableixen entre l'enamorada i el seu pretendent, que és com si passés a servir-la. En la poesia amorosa trobadoresca, eltrobador fa el paper d'enamorat d'una dama noble, és a dir, casada amb un noble. Amor i matrimoni aleshores no anaven lligats, però només la dona casada podia tenir vassals en la vida real i en lescançons. Per tant l'amor cortès era de tipus adúlter.

Aquest procés implicava tot un codi que tenia un vocabulari propi en provençal;
El trobador enamorat, esdevenia el vasall (homo) o servidor d'unadama o midons (el meu senyor).
La dama era sempre una domna o dona casada, es per això que el trobador no podia dir clarament el nom de la dama a qui dedicava la cançó, sinó que el disimulava amb unsenhal o pseudònim. Pel que fa al marit podia convertir-se fàcilment en un gilós -gelós- si havia estat avisat pels lausengiers, que feien d'espies o de delators.

Aquest amor lleial solia tenir llocen un locus amoenus, sempre en primavera i l'objectiu del drutz- amant- era arribar, literàriament, a fer l'amor amb la dama (fait).
Gairebé sempre, la cortesia no passava de ser un joc retòric. Un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el amor cortés
  • Amor cortes
  • amor cortes
  • Amor cortès
  • Amor Cortes
  • Amor Cortes
  • AMOR CORTES
  • El amor imposible, el amor cortés.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS