amor cortes

Páginas: 4 (854 palabras) Publicado: 15 de octubre de 2013
El refinament de l’amor com a gènesi de la poesia trobadoresca
La literatura èpica de l’edat mitjana reflecteix la vida al front, les matances, la brutalitat d’unes guerres inútils, la mortgairebé com un fet quotidià i necessari, la poca delicadesa de costums d’uns homes que naixien i ja eren destinats a matar i a morir joves. Les dones gairebé pràcticament no tenien cabuda en aquest tipusde literatura.
El roman, en canvi, presenta una societat una mica més refinada i inventa l’ideal cavalleresc de bons costums, de la bondat, de la delicadesa, la bona educació. Aquí la dama sovint ésl’objectiu final de les gestes d’un bon cavaller, però no només com a premi sexual, sinó també com una resposta d’amor.
Finalment, al s. XI neix una altre gènere literari que reflecteix el màximrefinament dels costums cavallerescos: la lírica trobadoresca. A l'edat mitjana es desenvolupa a l'interior dels castells una cultura de música, poesia i joc que esdevé especialment rica a Occitània. Sitenim en compte els testimonis que s'han pogut recuperar, aquell territori destacà, al segle XII, per un bon nombre de trobadors que, com en altres indrets, feien composicions poeticomusicals en quèl'amor, anomenat amor cortès, era, gairebé sempre, el tema central.
L'amor cortès, nascut en aquests castells occitans del segle XII, expressa una relació totalment nova entre l'home i la dona. Encontrast amb l'ambient brutal de les guerres feudals neix un entorn cultural de música, poesia i jocs que s'havia anat forjant a l'interior dels castells per influència de les dones. En aquest contextla dona imposa una nova concepció de l’amor: no vol ser només un objecte sexual, sinó que vol que els cavallers s’hagin de guanyar el seu amor, i no per força, sinó per la cultura, la gentilesa, lamúsica i la paraula.
L'amor cortès neix, per tant, en un ambient aristocràtic i va lligat a una mentalitat de classe. La majoria de trobadors eren membres de la noblesa, així com les dames...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el amor cortés
  • Amor cortes
  • amor cortes
  • Amor cortès
  • Amor Cortes
  • Amor Cortes
  • AMOR CORTES
  • Amor cortés

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS