Anarquisme A Espanya I Catalunya

Páginas: 6 (1447 palabras) Publicado: 11 de febrero de 2013
L´Anarquisme a Catalunya

L´anarquisme al segle XIX va ser molt acceptat a Catalunya, però desconcerta el fet de que sigues a la part mes industrialitzada del pais, on causes tant de furor, això va ser conseqüència de la represió que va viura per part de l´estat, cosa que va provocar més miseria i pobresa a moltes llars, això va fer que es visques una època difícil pels obrers i que el poble esllenses cap a l´autoritat, en aquest cas l´estat.

La major part de l´anarquisme a Catalunya es va viure a Barcelona.
A Catalunya es va crear un nou corrent, anomenat anarcosindicalisme, que és una branca de l´anarquisme vinculada al moviment obrer mitjançant el sindicalisme, de bon principi l´anarquisme català era partidari de represalies pacífiques, però no tardaren massa a organitzar-sepetits grups on prioritzaven actes violents.

Una de les majors característiques de l´anarquisme català va ser, que s´organitzaven en grups separats que tenien relació de forma directa.
El setmanari ''La Tramuntana'' representava els ideals majoritaris de la societat catalana.
Els atemptats van començar ben aviat, amb crims tant significatius com la ''Mano negra'', paral.lelament tambè,esclataren vagues molt agressives que van provocar desordres i més agitació social.

Barcelona va seguir l´exemple de la revel.lió anarquista de París, Londres i Italia, així que començaren els atemptats mitjançant explosius, els mes significatius van ser:
Al 1893 a la Plaça Reial, contra el General Arsenio Martinez, i el llençament d'explosius al Gran Teatre del Liceu. Tot seguit d'aquestsatemptats amb explosius, es va aprovar una llei contra l' anarquisme violent, el 10 de juliol de 1894, aquesta llei va venir acompanyada d'un periode de certa calma.

La calma social no va durar massa temps, ja que al 1896, es va llençar una altre bomba al pas de la prosessó del Corpus, que va provocar nombroses víctimes.
Tot seguit, es van encadenar una serie de fets, que van reivindicar larevolució anarquista, els més importants van ser els seguents:
Al 1897, va ser assesinat Antonio Canovas a trets per un anarquista, al 1902 a Barcelona, es va produir una vaga general que va provocar greus desordres, el 31 de maig de 1906, es va realitzar un atemptat contra els Reis d´Espanya, quan retornaven de l´esglesia.

Després de l´etapa terrorista de finals del segle XIX, elanarcosindicalisme va predominar per sobre del anarquisme,( tot i que mai va desapareixer), en els anys noranta es van iniciar campanyes que cercaven mètodes alternatius a la violencia, per cambiar la societat, així en el nou segle un conjunt d´intel.lectuals van analitzar i reflexionar els esdeveniments del segle passat, els diversos debats entre intel.lectuals va enriquir molt la cultura del moment.

Però vaser l´influència del moviment obrer francès, que va provocar que el anarcosindicalisme català, començes a unificar-se fundant a Barcelona la solidaritat obrera al 1907, la repressió de l'estat contra el moviment revolucionari es va radicalitzar a Catalunya a conseqüència dels succesos ocurreguts a Barcelona al 1909, que van acabar amb varis afusellaments.

-3-

Mes endevant,l´anarcosindicalisme es va anar consolidant fins a formar a Barcelona al 1910 la confederació nacional del treball (CNT), aquesta protagonitzarà les insurreccions i vagues generals del 1916, que juntament amb altres esdeveniments polítics, van possar en dupte el sistema de restauració.

El moviment anarquista català va quedar mermat desprès de la guerra civil espanyola, però, fins a mitjans dels anys cinquanta, vasostenir el pes de les activitats antifranquistes al interior, amb l´actuació de guerrilles rurals i urbanes, que finalment van ser destruïdes.

- 4 -


L´anarquisme a Espanya

Com ja sabem, l'anarquisme rebutja tota forma d'autoritat i va a la recerca d'una societat basada en la llibertat i igualtat econòmica.
A Espanya l' anarquisme, va apareixer al segle XIX, però, no només va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Relleu Espanya I Catalunya
  • Catalunya i Espanya
  • La població a Espanya i Catalunya
  • Catalunya i espanya xix
  • catalunya i espanya
  • ESPANYA I CATALUNYA EN EL SEGLE XIX
  • Espanya I Catalunya Al Segle Xix
  • Text Argumentatiu Sobre Les Relacions Entre Catalunya I Espanya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS