anatomia

Páginas: 15 (3526 palabras) Publicado: 17 de junio de 2013




1 - L’HOME COM UNITAT BIO-PSICO-SOCIAL.

L’home és un esser tridimensional: viu, es desenvolupa i té necessitats no sols com organisme físic sinó com una totalitat de la que formen part amb igual importància:
· una esfera biològica que constitueix l’estructura física.
·una esfera psíquica que inclou tots els factors que formen el comportament humà, les funcions psíquiques iles emocions.
una esfera social derivada del lloc que la persona ocupa en el mon per les seves relacions amb els altres.

Tot home vol i s’esforça per a aconseguir la independència.
Hi ha etapes de la vida en que per a ser independent, es depèn dels altres:
El nen depèn dels pares, el malat depèn del metge i de l’equip d’infermeria.

SOMA – És la totalitat de la matèria corporal d’unorganisme viu.
PSIQUE – És la part mental que integra l’organisme humà.
MEDICINA PSICOSOMÀTICA – Considera l’esser humà com un tot, hi ha una estreta relació entre cos i ment.

2 - RESPONSABILITAT ESSENCIAL DELS PROFESSIONALS DE LA SANITAT

És la d’ajudar a les persones o grups a funcionar de forma òptima, qualsevol que sigui l’estat de salut en que es trobin.

En l’assistència mèdica al malaltel metge diagnostica i determina la terapèutica a seguir, per poder fer-ho requereix de la feina de diferents professionals. L’equip d’infermeria ha d’ajudar a mantenir i a restablir la independència del malat en la satisfacció de les seves necessitats.

3 - LES NECESSITATS HUMANES

Independentment de que cada persona té característiques úniques, hi ha algunes necessitats bàsiques comuns atotes les persones.
Hi ha diferents jerarquies en quan aquestes necessitats, alguns autors són:
Virgínia Henderson, Maslow, Kalish…, aquest últim és el que més ho ha perfeccionat.













3.1 – NECESSITATS DE SUPERVIVÈNCIA

3.1.1– Necessitat d’oxigen (aire) – No es pot sobreviure a la manca d’oxigen més de 4 a 5 minuts. L’oxigen és vital per a que totes les cèl·lules portin aterme el metabolisme que produeix energia. La manca d’oxigen provoca danys cerebrals irreversibles. el port adequat es basa en el perfecte funcionament dels sistemes: respiratori,nerviós i cardiovascular.

3.1.2 - Necessitat d’aigua – És el dissolvent universal, és a dir el dissolvent bàsic per a totes les reaccions químiques que es donen en l’organisme. L’obtenim bevent i amb els aliments.3.1.3 - Necessitat d’aliments – La bona nutrició és important per a un creixement i un desenvolupament normal que afectaran a la salut física i mental de la persona. Es pot viure sense aliments durant un cert temps, però quan no es disposa de fonts externes l’organisme fa servir les internes.

3.1.4 - Necessitat d’eliminació – Per un bon funcionament s’han d’eliminar les restes, les substànciesde rebuig i els gasos. En això i intervenen: els ronyons, el intestí gros, els pulmons i la pell.

3.1.5 - Necessitat de descans – Encara s’està investigant sobre els mecanismes del son. El que es sap és que sense les hores suficients de descans disminueix tant la concentració mental com la memòria. Una persona que dorm poc es torna irritable i té menys capacitat d’afrontar l’estrès psicològic.3.1.6 - Necessitat d’evitar el dolor – Es considera una altre necessitat bàsica dels essers humans, ja que el dolor és el símptoma més comú de la malaltia i pocs pacients poden evitar-lo.

3.1.7 - Necessitat de regulació de la temperatura – La producció de calor per el cos és constant degut al metabolisme i els mecanismes d’eliminació. La pell és l’òrgan responsable del manteniment de latemperatura en un nivell òptim mitjançant l’evaporació i la respiració.













3.2– NECESSITATS D’ESTIMULACIÓ

3.2.1– Necessitat d’activitat – Cada persona precisa un tipus i quantitat determinats d’activitat tant sigui física com mental.

3.2.2 - Necessitat de sexualitat – La necessitat del individu respecte al sexe va més enllà de la funció reproductora, ja que inclou...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Anatomia
  • Anatomia
  • Anatomia
  • Anatomía
  • Anatomia
  • Anatomia
  • Anatomía
  • Anatomia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS