Anatomia

Páginas: 3 (642 palabras) Publicado: 13 de octubre de 2012
ANATOMIA

UD1: L'organització dels éssers vius.
ELS BIOELEMENTS.LES BIOMOLÈCULES.APARELLS I SISTEMES.

·CARACTERÍSTIQUES GENERALS DELS ÉSSERS VIUS

Un ésser viu és aquell que és capaçd'efectuar les funcions vitals.Son 3: Nutrició, relació i reproducció.La funció de la nutrició consisteix a agafar materials de l'exterior i transformar-los per obtenir energia i materials de recanvi. En casde les persones menjar, respirar, beure...La funció de relació consisteix a captar estímuls (fred, calor, llum...) tant del medi intern com extern i elaborar la resposta adequada.La funció dereproducció consisteix en què un esser viu és capaç de multiplicar-se i originar éssers semblants o el mateix. També fa possible el creixement, tant del conjunt de l'organisme com parcialment (pell, pel,cabell, ungles...)

·COMPOSICIÓ QUÍMICA DELS ÉSSERS VIUS

Les molècules que formen parts dels éssers vius son les biomolècules.
Els elements que formen les biomolècules son els bioelements. Els mesabundants s'anomenen bioelements primaris: C, H, O, N, S.Bioelements secundaris: Na, Mg, Ca, K, Fe, Cl.Finalment hi ha oligoelements: l,Co,F,Si,Mn...
Segons que tinguin o no carboni, les biomolèculespoden ser orgàniques o inorgàniques. Les primeres cremen, les segones no.
Una molècula és orgànica si te carboni, si no en te és inorgànic.

·BIOMOLÈCULES ORGÀNIQUES

Son aquelles que la sevaestructura general és una cadena carbonada. N'hi ha 4 tipus: Hidrats de carboni o carbohidrats; lípids o greixos, proteïnes o pròtids, àcids nucleics.
Les seves funcions son:
Hidrats de carboni:funció energètica, son el combustible dels éssers vius.
Lípids o greixos: funcions diverses: reserva energètica, protecció, combustible...
Proteïnes: Formen part de diverses estructures. Exemple: laqueratina la trobem en pel, ungles, capa còrnia; el col·lagen forma les fibres dèrmiques; l'hemoglobina permet el transport d'oxigen per la sang. Tenen funcions enzimàtiques a l'organisme fan possibles...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Anatomia
  • Anatomia
  • Anatomia
  • Anatomía
  • Anatomia
  • Anatomia
  • Anatomía
  • Anatomia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS