Anaxàgores

Páginas: 3 (623 palabras) Publicado: 25 de febrero de 2013
naxàgores (c. 500 aC - 428 aC) va introduir la noció de nous (“pensament” o “raó”) en la filosofia dels orígens; els seus predecessors havien estudiat els elements (terra, aire, foc, aigua) com arealitat darrera.




Anaxàgores va néixer a Clazòmenes (Anatòlia). Va ser el primer pensador que es va establir a Atenes (c. 480 aC), més tard un destacat centre filosòfic. Van ser alumnes seusl'estadista Pèricles, el dramaturg Eurípides, i potser també Sòcrates. Després d'haver ensenyat a Atenes durant prop de trenta anys, Anaxàgores va ser empresonat sota l'acusació d'impietat en suggerirque el Sol era una pedra calenta i que la Lluna procedia de la Terra. Després se'n va anar a Jònia (Àsia Menor) i es va establir a Làmpsac (una colònia de Milet), on va morir.

Anaxàgores vaexplicar la seva filosofia en la seva obra Peri physeos, però sols han perdurat alguns fragments dels seus llibres. Defensava que tota la matèria havia existit en la seva forma primitiva com a àtoms omolècules; que aquests àtoms, nombrosos fins a l'infinit i infinitament petits, havien existit des de l'eternitat; i que l'ordre que va sorgir al principi d'aquest caos infinit d'àtoms diminuts era efecte del'actuació d'una intel·ligència eterna (nous). També considerava que tots els cossos són simples agregacions d'àtoms; així, una barra d'or, acer o coure es compon d'inconcebibles partícules diminutesdel mateix material.

Anaxàgores marca un gran punt de retorn en la història de la filosofia grega; Aristòtil va adoptar la seva doctrina del nous, i la seva interpretació sobre els àtoms vapreparar el camí per a la teoria atomista de Demòcrit.



La filosofia d’Anaxàgores

Anaxàgores va ser anomenat el Nous, és a dir, la raó, l’esperit. Ell caracteritza l’efervescència racionalista dela societat atenesa del segle V aC.
D’acord amb Anaxàgores, els elements primordials, les substàncies primeres, existeixen en nombre infinit. Ell les anomena homeomeries. No es tracta pas doncs de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Anaxàgores
  • Anaxagoras
  • Anaxagoras
  • Anaxagoras
  • Anaxagoras
  • Anaxágoras
  • anaxagoras
  • Anaxágoras

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS