andrea

Páginas: 20 (4774 palabras) Publicado: 27 de diciembre de 2014

w w w . c i n e s c o l a . i n f o



EXPLOTACIÓ I TREBALL INDUSTRIAL

MODERN TIMES

Autor: Ramon Breu


INTRODUCIÓ AL FILM

En realitat, Modern Times són una sèrie de gags entrellaçats on se’ns presenta el rodamón chaplinià com un obrer industrial que treballa en un cadena de muntatge d’una fàbrica, on realitza sempre el mateix tipus de feina: collar cargols. El film mostrales dificultats dels desheretats per sobreviure en un món deshumanitzat, però també l’esperança de la felicitat que ens ve representada per una història d’amor entre una noia òrfena, víctima de la Gran Depressió i el nostre heroi dels temps moderns.

Modern Temps és una aguda reflexió sobre el que ha suposat per a la Humanitat la idea de progrés desencadenat per la industrialització massiva.Chaplin adverteix sobre els perills de la deshumanització de les persones que entren en els engranatges industrials com si fossin una peça més, que es transformen en un apèndix del maquinisme i que es converteixen en un número.

Charles Chaplin va voler fer a Modern Times una crítica a la ultratecnificació del treball industrial i a la irracionalitat capitalista. Segons l’historiador del cinemaRoma Gubern, Modern Times és un retaule tragicòmic social dels anys de la depressió, que no és tant una crítica contra el maquinisme industrial com una crítica de l’explotació inhumana de l’home per l’home. El film fou rodat entre 1935 i 1936, quan els efectes de la depressió econòmica iniciada el 1929 eren en el moment àlgid i els EEUU coneixien amb virulència les pitjors seqüeles del capitalisme:crisi, tancament d’empreses, atur i misèria obrera.

Rodada en uns moments en què el cinema sonor s’havia imposat totalment, Chaplin va voler remarcar amb la mudesa del personatge, la impotència de l’home davant la complexa maquinària social. La pel·lícula se situa a cavall entre el cinema mut i el sonor, ja que segueix totes les directrius de l’estètica silent i la pantomima, però introdueix unabanda musical, nombrosos efectes sonors i algunes paraules.




FITXA TÈCNICA

Títol original: Modern Times
Producció: United Artists. EEUU, 1936.
Guió, direcció, música i muntatge: Charles Chaplin
Ajudant de direcció: Carter de Haven
Fotografia: Roland Totherod i Ira Morgan
Direcció musical: Alfred Newman
Durada: 83 minuts

Intèrprets: Charles Chaplin (Rodamón); Paulette Goddard(la noia); Henry Bergman (l’amo del cafè); Chester Conklin (un mecànic); Stanley Sanford (obrer)); Allan García (director de la fàbrica); Hank Mann (lladre); Stanley Blystone (Sheriff Couler); Sam Stein (capatàs); Juana Sutton (dona del vestit amb botons); Myra McKinney (muller del pastor); Lloyd Ingraham (alcaid).



Activitats


1.- Redacteu una sinopsi de Modern Times així com uncomentari general del film que el relacioni amb la frase que l’encapçala: Una història sobre la indústria, la iniciativa individual, la croada de la humanitat a la recerca de la felicitat.

2.- Analitzeu el significat de les següents escenes en el context de la crítica que fa Chaplin a la deshumanització del treball i al capitalisme:

a) Multitud d’obrers que entren a la fàbrica / ramat d’ovelles.b) L’amo vigila per mitjà de pantalles gegants i llegeix el diari, fa puzzles... De tant en tant fa augmentar la velocitat del procés de treball.
c) Cadena productiva i conseqüències de voler espantar una mosca.
d) Prova de la màquina de menjar.
e) Obsessió per cargolar tot allò que troba.
f) Absorció de l’obrer per la màquina.


3.- Tornem a la màquina de menjar. Els seus fabricantsl’anuncien dient: Suprimeixi el descans del dinar! Com valoreu aquesta frase de promoció? L’obrer que fa de conillet d’Índies, en Chaplin, està lligat de mans i peus per la màquina. Quin simbolisme té aquest fet? Finalment, davant del fracàs de l’invent, el director de la fàbrica rebutja l’enginy dient: No és pràctic. Què us sembla aquesta resposta?

4.- En aquest primer moment de la pel·lícula...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • andrea
  • Andrea
  • Andree
  • Andre
  • Andrea
  • andrea
  • Andrea
  • Andrea

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS