ANGEL GUIMER

Páginas: 2 (288 palabras) Publicado: 10 de mayo de 2015
Llengua i Literatura Catalana: Teatre de la Renaixença i Angel Guimerà

La Renaixença es tracta d’un procés global de recuperació de la societat catalana i de la seva llengua iliteratura, que sorgeix primer a la burgesia i després passa a les classes més populars com a conseqüència de la Revolució Industrial. Unes de les causes més importants de laRenaixença fou la difusió del romanticisme per tota Europa.
Encara que la poesia va tomar gran importància durant la Renaixença, el teatre també va formar part del moviment, primer amb uncaràcter populista, i posteriorment de caràcter culte. El dramaturg més important del moviment és Angel Guimerà. D’estètica romàntica va anar incorporant progressivament l’estèticarealista en l’època de maduresa. La producció de Guimerà es pot dividir en dos gèneres teatrals: la tragèdia i el drama.
Les tragèdies romàtiques són les seves primeres obres i esvan caracteritzar per l’ambientació medieval, el tractament subjectiu i llegendari de la història, el gran relleu dels personatges i les característiques típiques romàntiques. DestacaMar i cel, que ambientada al segle XVII, Blanca i el seu pare cauen en poder d’uns pirates moriscos. Finalment, el capità s’enamora de Blanca i provoca un final tràgic.
Els dramesrealistes estan ambientats en un època contemporània, on l’autor planteja una problemàtica que connecta amb la realitat, de manera que les obres esdevenen autèntics documents dedenúncia social. La obra més important d’aquest gènere és Terra Baixa, on un cacic terratinent empobrit, fa un casament favorable des del punt de vista econòmic. No volent renunciar aMarta, l’amant, la casa amb Manelic, el pastor de les terres altes. Però Marta i Manelic s’enamoren. El triangle amorós acabarà amb la mort tràgic del cacis a mans de Manelic.
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Terra Baixa Angel Guimer
  • Guima
  • Angel
  • Angeles
  • Un angel
  • Angeles
  • Los angeles
  • Angela

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS