animals marins

Páginas: 5 (1222 palabras) Publicado: 11 de abril de 2014
Primers Auxilis: Animals marins

Hi ha diversos animals marins en les nostres platges que ens poden causar picades doloroses. El seu verí està contingut a cèl·lules urticants que s’adhereixen a la pell. La majoria de les espècies marines són inofensives, però n’hi ha d’altres que poden provocar greus intoxicacions, un xoc anafilàctic, i en poques ocasions, la paràlisi dels músculs toràcics ol’anafilaxi podrien causar la mort.

Les medusas:

Les meduses són uns animals invertebrats que pertanyen al grup dels cnidaris. Normalment depenen de les corrents marines o de les corrents d'aire per desplaçar-se, ja que tenen dificultats per controlar el seu moviment. A les platges és habitual que s’observin meduses en qualsevol punt de la costa catalana i és més freqüent observar-les enel període de maig a setembre.

Les meduses que trobem a les platges catalanes procedeixen de mar obert, on formen eixams que poden ser de grans dimensions. Tan sols una petita part d’aquests eixams són desplaçats pels vents i corrents superficials des de mar obert fins a les costes. La presència de meduses a la costa és molt freqüent durant els mesos d’estiu com a conseqüència de les brises,encara que pot donar-se durant tot l’any.
Durant l’estiu, les aigües costaneres són més càlides que a l’hivern i tenen una temperatura molt similar a les de mar obert. Quan els corrents i els vents arrosseguen masses d’aigua oceàniques cap a la costa, aquestes es barregen fàcilment amb les aigües costaneres i això fa que les meduses puguin arribar a la costa amb més facilitat.

Les meduses sóncriatures marines que tenen un cos gairebé transparent amb estructures semblants a dits anomenades tentacles. Les cèl·lules urticants que es troben dins dels tentacles poden causar dany en cas d'entrar en contacte amb elles. Algunes picades poden ocasionar una lesió greu.
La majoria dels contactes amb meduses durant el bany són accidentals. Moltes de les picades es produeixen amb exemplars mortso restes de tentacles, ja que la capacitat tòxica persisteix bastant temps després de la mort de la medusa.

En els éssers humans un simple frec amb els tentacles té un efecte urticant agut i dolorós, encara que l'efecte de la picada de medusa per a l'organisme dependrà de l'espècie de medusa que es tracti i la durada del contacte que s'ha tingut amb ella :
   
-Erupció cutània lleu.-Rampes musculars i dificultat respiratòria.
-Canvis en el pols.
-Desmai.
-Dolor al pit.
-Dolor abdominal.
-Mal de cap.
-Dolors i espasmes musculars.
-Entumiment i debilitat.
-Dolor en braços i cames.
-Taca vermella i elevada on va ocórrer la picada.
-Rinorrea i ulls plorosos.
-Dificultat per deglutir.
-Sudoració.

Quan es pateix una picada de medusa , el millor és acudirimmediatament al lloc de socors que hi ha a totes les platges amb bandera blava i en la que estan situades a les poblacions de la costa . Però si a la platja en què es produeix la picada no hi ha un lloc de socors és molt important saber com actuar :
  

-Tranquil·litzar a la víctima i demanar-li que s’assegui o estiri.
-Aclarir immediatament la zona amb aigua del mar per evitar que augmenti lareacció que es produeix a la pell .
-Mai s'ha de rentar amb aigua dolça o de l'aixeta , ja que això agreujaria la reacció .
-Es pot emprar sèrum fisiològic , ja que aquest és salí .
-És important fer servir pinces per retirar qualsevol resta de la medusa que hi hagi en la pell de la zona afectada , perquè en cas contrari els dits també es veuria afectats .
-Després s'ha d'aplicar fred durant15 minuts , utilitzant gel embolicat en plàstic i en una tovallola .
-Per alleujar el dolor i la urticària es pot prendre un analgèsic i un antihistamínic.
-Tapar la zona afectada.
-Si cap d'aquestes mesures calma els efectes de la picada de la medusa , s'ha d'acudir a un centre hospitalari .
-Mai s'ha de tocar una medusa morta , ja que els seus tentacles mantenen l'efecte urticant ....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • animals
  • animals
  • Animals
  • animals
  • Animals
  • Animals
  • Animals
  • Animals

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS