anna

Páginas: 12 (2901 palabras) Publicado: 3 de mayo de 2014
El sexenni demogràfic:
La Gloriosa es una revolució que tindrà lloc a l’any 1968. Joan Prim, que en aquell moment era el govern provisional, intentarà buscar una solució en els problemes d’Espanya. Realitzaran una nova constitució a l’any 1969, inventada per Francisco Serrano, cap d’estat, on aplicaran un model de monarquia parlamentaria. Un monarca per la corona d’Espanya. Creuen que elmonarca que podria ser ideal es diu Amadeu I. Arribarà en els anys 70 on intentarà ser un monarca lliberal que aplicarà la constitució.
Una de les diferències més essencials entre cap d’estat i cap de governs son: el cap d’estat a diferencia del govern no te cap poder a les seves mans, en canvi el govern te el poder executiu. El cap d’estat la seva funció es controlar que tots els tres podersfuncionin. El monarca també controla que el cap de govern faci la seva feina bé.
Poc temps més tard Joan prim va morir assassinat i Amadeu I passa a ser el monarca, no es estimat per el poble degut que es lliberal i a mes estranger.
A l’any 1973 és crea la primera república, en el qual durant cinc vegades es canviarà de caps. La seva durada es molt curta, onze mesos. Durant aquest període hihaurà un fet molt important que farà que apareix-hi el moviment obrer. Aquest moviment provocarà que a Barcelona apareixien diferents associacions anomenades: associació de teixidors, les tres classes de vapor i el primer congres de obrers.
Això generarà que apareixin dos models diferents de país: un serà un mon moderns i l’altre serà un mon clàssic.
La Restauració:
La restauració farà que esprovoqui un cop d’estat a l’any 1874. Seguidament a l’any 1878 es crea una constitució en el qual es decidirà imposar la monarquia parlamentaria que s’havia d’aplicar un sistema de bipartidisme.
El retorn dels borbons, anomenats Alfons XII I Alfons XIII. Apareixen durant els anys 50, del 1874 al 1923. Un caciquisme es una persona que controla tots els elements de poder per mitjans delclientelisme. El clientelisme consisteix en que les altres persones, estats... estiguin endeutats amb tu, d’aquesta manera depenen de tu. Espanya estava basat en aquesta estructura.
Va apareixa un sistema anomenat de Tupinada que consisteix en cada quatre o cinc anys s’anava a botar, però el problema es que tenien que votar el que deia el govern i s’hi no ho feien treien del pot aquell vot. Degut aixòapareixen unes conseqüències, que son els següents:
Els desastre del 1898: Cuba: Jose Martin i els Arcs de Maine.
Filipines Cavite.
La port del bipartidisme: Líders
Catalunya:
La lliga regionalista a l’any 1901: E. Prat dela Riba.
Conservadors(burgesia)
Defensa del català i de l’autonomia
La veu de Catalunya i el cucut
Solidaritat catalana 1906
Influencia de Madrid: Francesc Cambó
La mancomunitat de Catalunya: unió de les diputacions catalanes.

El partit Republicà radical: Alejandro Lerroux es un Demagog(manipulador)Obrers li donaran suport.
L’estat Espanyol esta format per el PSOE que volen el republicanisme, es un estat sense rei. La paraula diputació es el repartiment del pressupost econòmic que l’estat destina a casa província.
Al 1910 es l’any en el qual s’edita un llibre anomenat la Gramàtica Catalana. La manco comunitat el que fa es agafar el contingut d’aquest llibre, i l’expandeix per totCatalunya dient que només la gramàtica que estigui aquest llibre es la correcta.
La final de al Restauració provocarà que hi hagin uns fets més importants, més destacats, que son els següents:
A l’any 1909 hi h al a setmana tràgica, això consisteix en la setmana anarquista, la gent antisistema... s’apoderen els carrers de Barcelona fent barricades, cremant Iglesias, assaltant les casses dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Anna
  • Anna o
  • ANNA
  • Anna
  • Anna o
  • Anna
  • anna
  • anna

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS