Ansalem Turmeda

Páginas: 3 (528 palabras) Publicado: 14 de enero de 2014
Ansalem Turmeda va néixer a Mallorca a mitjans del segle XIV. Va estudiar a Mallorca, Lleida, París y Bolonya. En aquest últim país és on es va interessar per la religió musulmana. Després deconèixer l’islam anuncia públicament en Tunis, el seu desig de deixar el cristianisme i convertir-se al l’Islam. El van protegir a Tunis i li van donar el càrrec de cap de duanes. Malgrat la seva conversió al’Islam el governador de Mallorca, el papa Benet XIII i el rei Alfons V li enviaren diversos salconduits amb tota mena de garanties i de perdons perquè tornara a la fe cristiana però Turmeda sempres’hi va oposar.
El conjunt de la seva va ser escrit després de la seva conversió al l’Islam. El fet que escrigués en Català demostra que no se sentia desplaçat de la seva pàtria. Les seves obresprincipals són: “Llibre de bons amonestaments”. Aplec de bons consells en vers basats en una obra italiana de la qual copia una gran part del text.“Cobles de la divisió del regne de Mallorques”. Mostra la preocupació política de l’autor pel destí de Mallorca i, alhora elogia al rei Cristià i tota unasèrie de religiosos de l’època per posar-se abé amb el poders mallorquins de cara a un possible retorn a l’illa.“La disputa de l’ase”. D’aquesta obra no hi ha exemplars en Català, es coneix el text através d’una traducció en Francès. El tema és un debat sobre la superioritat de l’home entre Ansalem Turmeda i l’ase ronyós de la cua tallada, que capgira i ridiculitza tots els arguments presentats perTurmeda.
Jordi de Sant Jordi va néixer a València a finals del segle XV i va morir abans de 1425. Va ser empresonat en 1423 on escriu i deixa constància d’això en un poema anomenat “Presoner”. Laseva obra entre 1416 i 1424 es troba vinculada a la cort d’Alfons el Magnànim i Margarida de Prades.
Jordi de Sant Jordi va se un poeta essencialment amorós i tota la seva obra segueix un mateix...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Anselm Turmeda
  • Anselm Turmeda
  • L'elogi dels diners; Anselm Turmeda
  • Anselm Turmeda

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS