antes del fin

Páginas: 12 (2937 palabras) Publicado: 19 de febrero de 2014
BIOGRAFÍA
Ernesto Sábato va néixer a Rojas i es va convertir en un dels escriptors més importants de l'Argentina .
Es va doctorar en Física i va iniciar una prometedora carrera com a investigador científic a París , on havia anat becat per treballar en el cèlebre Laboratori Curie , però quan va descobrir el poder de les paraules , es va lliurar per complet a la literatura . Comença a escriureels seus assajos , on critica durament la Ciència, el racionalisme i el fetitxisme tecnocràtic .
El 1947 boqueja una primera versió de "El Túnel " , que serà publicada el 1948 . En els anys següents , les seves novel·les i assajos són traduïts a diversos idiomes i adaptats al cinema . Algun dels seus escrits són realment polèmics , el que li porta molts problemes .
Va ser Ministre de RelacionsExteriors , durant el govern d'Arturo Frondizi , càrrec que més tard va abandonar . Va ser condecorat amb diversos premis , reconegut per universitats , la qual nomenen ciutadà il·lustre de les ciutats més importants .
El 1961 publica la seva segona novel·la, "Sobre herois i tombes" , que tindrà un ressonant èxit i li donarà renom internacional .
Després de la guerra de Malvines , l'enderrocamentde la dictadura i amb l'elecció democràtica del govern , Ernesto Sábato és nomenat President de la CONADEP . Fruit de les tasques d'aquesta comissió , neix el llibre "Mai Més", conegut com " Informe Sábato " en què es descriuen les atrocitats comeses durant aquest període i s'analitzen les " desaparicions " que es van produir .
Rep el Premi Cervantes l'any 1984 . Aquest mateix any és guardonatamb el Premi Gabriela Mistral de l'Organització dels Estats Americans a Washington .
El 1999 va publicar les seves memòries amb el títol de "Abans de la Fi " .
El 25 de juny del 2010 el van homenatjar en el seu aniversari 99 . De la cerimònia , a la Casa de la Província de Buenos Aires , van participar el governador Daniel Scioli , la periodista Julia Constenla , el president de l’ InstitutCultural , Carlos D'Amico , la presidenta de Abuelas de Plaza de Mayo, Estela de Carlotto , i Pacho O'Donnell . El premi va ser rebut pel seu fill Mario Sábato , autor, a més , del documental " Ernesto Sábato , el meu pare " . Sábato no va estar en l'homenatge . Fa 4 anys no fa aparicions públiques ni dóna entrevistes.



OBRAS
Novel·les
El túnel (1948)
Sobre héroes y tumbas (1961)
Abaddón elexterminador (1974)

Assajos
Uno y el universo (1945)
Hombres y engranajes (1951)
Heterodoxia (1953)

RESUM
Ell ens diu que no sap si mereix la confiança ja que té defectes. Ell escriu pels joves i pels més vells. Ens explica que té somnis relacionats amb la infància i que els nomena semi somnis.
Ales cultures arcaiques els que educaven als nens eren els avis. Ell, quan era petit va patirsomnambulisme i tenia mal somnis amb un home gran però hi havia d’amagar perquè el pare no el piques. La mare el sobre protegia i per això va patir quan va haver de marxar al “Colegio Nacional de La Plata”.
Li ve la imatge de tota la gent que creaven el riu de la Costanera Sud on el govern els hi donava un lloc per viure. Però aquests homes patien perquè no sabien si tornarien a veure als seusfamiliars. D’aquí va provindria el Tango, cosa que Enrique Santos Discépolo defineix com a un pensament trist que es balla. Sense saber-ho es va crear el Tango gràcies al “bandoneó”, un instrument creat per Déu que va fer que l’home expresses els seus pensaments més profunds.
El seu pare prové d’una família italiana i la seva mare d’una albanesa. Aquests es van instal·lar a la Roja. El seu pare vatindre un petit molí de farina. El seu pare era l’autoritat suprema de la seva família jerarquitzada. Les decisions inapel·lables també afectaven a la mare, que es va veure amb les dificultats de criar a 11 fills homes. Però la duresa del seu pare a vegades va fer motivar l’esperit d’Ernesto. Però també va fer que Humberto i Pepe, el loco Sabato, marxessin de casa. Aquest últim va marxar amb un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fina
  • Fina
  • FINE
  • FINO
  • Antes del Fin
  • Fines
  • Fines de estado
  • El Fin

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS