Anti-màrqueting

Páginas: 5 (1075 palabras) Publicado: 19 de marzo de 2012
Documentals sobre la societat i el consum

[pic]

Figura 1

Enunciat




(i) The Story of Stuff

The Story of Stuff es una presentació animada realitzada per l’activista americana Annie Leonard, on es mostra una mirada crítica sobre el nostre actual sistema de consum.
Annie explora les diferents etapes per les que passa un producte de consum, des de laextracció dels recursos naturals per a la seva construcció, fins la seva incineració, analitzant l’impacte en l’economia global, el medi ambient i la salut de tots els que directa o indirectament formen part de la cadena de consum.

Si bé constitueix un document dintre del moviment antimàrqueting, és a dir, qüestiona la naturalesa de l’actual societat basada en el màrqueting i en el consum massiu,no deixa de ser contradictori que es serveixi d’algunes de les tècniques de màrqueting de les que critica per tal de divulgar el seu missatge.

En la presentació veiem com es centra principalment en la inserció de rols mitjançant uns dibuixos que els podríem considerar també com un exemple de pastitx, iniciant una burla dels comportaments actuals de la societat. Trobem el paper del Govern i laCorporació, els afectats per les extraccions dels recursos naturals, els treballadors de la fase de producció que treballen amb nocius agents químics, els venedors dels productes acabats a la fase de distribució, i finalment els consumidors. El cas de la imatge del Govern i de la Corporació es un exemple clar de pastitx , veiem una Corporació cada cop més inflada i adinerada, i un Govern queacaba fent-li una neteja de sabates com a metàfora de la importància que té un dintre de l’economia, i la funció de bufó que ha esdevenint tenint l’altre.

Per analitzar i concretar les característiques postmodernismes que compleix aquest documental podem parlar de l’exposició d’aquest que amb dibuixos i animacions ens mostra de manera gràfica tota la informació. Es per això que la primeracaracterística que compleix amb el postmodernisme es la Desdiferenciació.

Com a última característica que concorda amb el postmodernisme podem parlar de l’antifundacionalisme. Característica que inclou aquelles iniciatives que pretenen transgredir els principis i valors tradicionals del màrqueting.


(ii) Food Inc

El polèmic i impactant documental Food Inc, dirigit per Robert Kenner a 2008,tracta d’informar a la societat actual del origen real dels productes que estan consumint. Abastant temes tant importants com el poder legislatiu i potestat que tenen les grans empreses d’aquests productes, envers un Govern que protegeix més a els drets i interessos d’aquestes macro indústries que no pas els de la pròpia societat.

La base d’aquest documental és la defensa dels drets delsconsumidors, uns consumidors totalment desinformats dels productes que consumeixen, i de com aquests arriben al supermercat abans de que ells els acabin adquirint. Podem considerar que aquest documental forma part de l’antimàrqueting donada la protesta expressa que manifesta en contra de l’actual sistema establert de consum del qual el màrqueting és un dels principals implicats, i de com la indústriaalimentària i el Govern estan aprofitant aquest sistema totalment deshumanitzat per treure el màxim de rendiment possible.

Primer de tot ressaltaríem la postura antifundacionalista que es presenta durant tot el documental. Es pretén posar fi al sistema establert fins ara i que es considerava acceptable sobre la desinformació dels productes als consumidors. Apareix clarament en la part del documenton s’etiqueten els productes amb els alts valors nutritius que aquests aporten, els seus nivells de greix i la procedència d’aquests, acció totalment contrària a la que es produeix a l’actualitat.


Pastitx: Prendre les coses amb sentit de l´humor i reconèixer les ironies de la vida actual, la qual cosa es pot aconseguir d´una manera mes subtil o mes obvia.
Vegem com Annie diu que al 11-S el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Marqueting
  • marqueting
  • Márqueting
  • Marqueting
  • Marqueting
  • Marqueting
  • marqueting
  • marqueting

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS